97 millioner kroner til uddannelse samler støv

Flere kompetencefonde må lave kampagner for at tiltrække ansøgere.

Puljerne til selvvalgt uddannelse vokser og vokser. I august stod der 97 millioner kroner, fordi de ansatte bliver på jobbet og dropper efteruddannelsen.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, tror, at de få ansøgninger skyldes frygten for at sende et dårligt signal til ledelsen.

- Jeg tror, de ansatte frygter, at de så kan stå i første række, når der er fyringsrunder, siger han.

Både i IKUF, Pension Danmark og i Coop Danmarks egen fond har man igen gjort de ansatte opmærksomme på retten til selvvalgt uddannelse.

Praktisk hjælp giver ansøgere

Flere medlemmer har spurgt Lene Rosfort, uddannelseskonsulent i 3F Kastrup, om det kan virke forkert, hvis de tager et kursus, som ikke har noget med deres arbejde at gøre.

- Men når det står på listen over godkendte kurser, er det din ret, svarer hun.

Hun oplever, at mange bliver overraskede over, hvor forskellige kurserne er. Lene Rosfort har hjulpet en renovationmedarbejder på madlavningskursus og rengøringsassistenter på it-kursus.

I 3F Kastrup har de brugt mange kræfter for at få flere på selvvalgt uddannelse. Sidste år var 1780 af deres medlemmer på 3900 kurser. Nu tager Kastrupkonsulenten ud til 18 virksomheder for at fortælle om mulighederne.

- Det er fagforeningens opgave at tage ud og snakke med virksomhedernes ansatte og vise dem, hvordan man søger, siger Lene Rosfort fra 3F Kastrup.

Lederne skal bakke op

Coop Danmark har lavet to informationskampagner, en af dem var rettet mod cheferne.

- Vi har fortalt lederne, at de ansatte endelig skal på uddannelse. Lederne kan ikke sige nej, for det er de ansattes ret, siger Inge Harder, uddannelseschef i Coop Danmark. Hun påpeger, at selvom der er opbakning fra ledere til ansatte, så kan det godt passe dårligt, hvis en medarbejder skal af sted på 10 dages kursus. Derfor lægger Coop Danmark nu op til, at lederne hjælper de ansatte af sted.