Fagforeningsfolk velkomne på byggepladser

Dansk Byggeri har ikke haft held til at forhindre Byggefagenes Samvirke i København i at gennemføre en aktionsdag med hundredvis af byggepladsbesøg.

Et af Byggefagenes i alt 75 hold på byggepladsbesøg. Fra venstre Michael Kaptajn, Valther Berdino og Henry Mortensen i samtale med et par organiserede danske jord- og betonarbejdere.  (Foto: Harry Nielsen.)Et af Byggefagenes i alt 75 hold på byggepladsbesøg. Fra venstre Michael Kaptajn, Valther Berdino og Henry Mortensen i samtale med et par organiserede danske jord- og betonarbejdere. (Foto: Harry Nielsen.)

Det lykkedes ikke for arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri at forhindre godt 250 håndværkere og tillidsfolk fra de københavnske byggefagforeninger i onsdag morgen og formiddag at gennemføre hundredvis af besøg på københavnske byggepladser med henblik på at kontrollere organisering.

Tirsdag eftermiddag udsendte Dansk Byggeri en pressemeddelelse, hvor man kaldte repræsentanterne for fagforeningerne for ubudne gæster og Byggefagenes Samvirke for en aktivistgruppe.

Samtidig havde Dansk Byggeri skrevet til sine medlemsvirksomheder i hovedstadsområdet og forklaret, "at byggepladser er privat område, og at adgang hertil for uvedkommende kun er tilladt efter forudgående aftale med byggepladsledelsen. Repræsentanter for fagforeninger er i denne henseende at betragte som uvedkommende og har derfor ikke uden videre adgang til pladserne, eller adgang til at kontrollere noget som helst eller forstyrre arbejdet på pladsen".

De foreløbige tilbagemeldinger fra de i alt 75 hold, som byggefagene havde i aktion, tyder imidlertid på, at holdene var velkomne på byggepladserne og fik lov til at snakke med bygningsarbejderne.

- Der har været nogle ganske få tilfælde, hvor en byggepladsledelse har nægtet vores folk adgang, og så er vi gået pænt igen, men generelt er der forståelse for indsatsen for at sørge for ordnede forhold på byggepladserne, siger faglig sekretær Carsten Bansholm fra 3F BJMF.

Udlændinge må ikke snakke med fagforeningen

I forbindelse med nogle større ombygninger og renoveringer af private villaer i Gentofte-området blev fagforeningsrepræsentanterne dog afvist med henvisning til Dansk Byggeris brev.

- På de pågældende pladser var der polsk og litauisk arbejdskraft, og her fik vi at vide, at de ikke havde tid til at snakke med os, siger organiseringskonsulent i Dansk El-forbund København Hans Melvig.

- Det er desværre ikke usædvanligt, at den udenlandske arbejdskraft ikke har tid eller får lov til at snakke med os, og desværre også ofte, at de heller ikke har lyst til, og det er jo nok den egentlige baggrund, siger han.

Problemer med sikkerheden

Murersvend Valther Berdino og hans lille tremandshold besøgte en halv snes byggepladser i området omkring Esplanaden og Store Kongensgade i hjertet af København.

- De danske håndværkere er glade for, at vi kommer, og det er egentlig også mit indtryk, at firmaerne med overenskomst- og arbejdsforhold i orden også synes, det er helt okay. Problemet er de steder, hvor forholdene ikke er i orden, siger han.

På en større byggeplads fik de kontakt med en større gruppe polske bygningsarbejdere, som imidlertid ikke ville fortælle, hvem der er deres arbejdsgiver, og heller ikke, hvad de får i løn.

- Så det er sådan en plads, jeg vil opfordre fagforeningen til at aflægge et nyt besøg med henblik på at tjekke overenskomst. At folkene ikke er medlem af dansk fagforening, er der vist ikke tvivl om, siger han.

To danske jord- og betonarbejdere på samme plads sagde direkte, at fagforeningerne er ene om at holde en form for justits på pladserne med udenlandsk arbejdskraft.

- Et er, at de arbejder uden overenskomst og måske til lav løn. Et næsten større problem er, at de er til fare for sig selv og andre, når vi ikke kan kommunikere, sagde således 3F'er Jan Østergaard.

- Vi har måttet snakke med meget store bogstaver for at få gjort dem begribeligt, at de ikke må være i en udgravning, som vi er i gang med. Man får en fornemmelse af, at de tror, de er udødelige.

De mange deltagere i byggepladsbesøgene sluttede dagen med fælles konference i Arbejdermuseet.