G4S i Mozambique beskyldes for racisme
Både myndigheder og ansatte er trætte af G4S, der anklages for at løbe fra aftaler og bruge racistisk sprog i Mozambique.
Vagtfirmaet G4S er i modvind i Mozambique. Billedet her er fra Kenya- Både myndigheder og ansatte er mere end almindeligt trætte af verdens største sikkerhedskoncern, det tidligere danskejede G4S's metoder i Mozambique.
G4S beskyldes direkte for ikke at overholde Mozambiques love, og forleden fik selskabets lokale direktør og finansdirektør, der begge er sydafrikanere, inddraget deres arbejdstilladelse. Det er sket på foranledning af Mozambiques arbejdsminister Helena Taipo.
Det sker i forlængelse af protester fra de ansatte, der blandt andet har demonstreret mod hvad de betegner som angreb på menneske-rettighederne. De ansatte har samtidig udarbejdet en erklæring til Arbejdsministeriet med oplysninger om sager vedrørende racisme, ensidig nedskæring i begravelseshjælp og ubetalt overarbejde.
"Sorte dør ofte"
Arbejderne kræver overholdelse af overenskomsten mellem G4S og de to fagforeninger, som repræsen-terer de mere end 10.000 ansatte.
- Overenskomsten siger, at virksomheden skal betale begravelses- og medicinudgifter for de ansatte, og det er i forbindelse med forhandlingerne om disse forhold, at finansdirektøren er anklaget for at have fremført racistiske bemærkninger, oplyser Erminio Jocalata fra 3F's regionale kontor i Maputo i Mozambique.
- Finansdirektøren skulle have sagt, at G4S ville skære i begravelseshjælpen, fordi ”de sorte dør ofte” – og at det underforstået er dyrt for virksomheden. Udtalelsen har skabt vrede blandt både sikkerhedsarbejderne og fagforeningerne, siger Erminio Jocitala.
Dialog mellem ansatte og ledelse
Der er siden demonstrationerne og arbejdsministerens reaktion skabt dialog mellem G4S og de to fagforeninger.
- Der er indgået en aftale om, at det ubetalte overarbejde vil blive efterbetalt samt at ansatte, der blev bortvist for at deltage i demonstrationen, genansættes. Samtidig nedsætter fagforeningerne et fælles organ i virksomheden for at skabe bedre dialog med ledelsen, oplyser Jocilata.
G4S beskæftiger som nævnt over 10.000 personer, hvoraf mange tidligere har været i militæret, enten for regeringen eller for oprørsbevægelsen Renamo.
Minimumslønnen i G4S er fire procent under lovbestemte mindsteløn i sektoren. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er samtidig flere timer over de 48 timer, som er fastsat i lovgivningen.
Ifølge sin egen hjemmeside er G4S repræsenteret i 110 lande og har en omsætning på seks milliarder engelsk pund og har 585.000 ansatte. Bestyrelsesformand er den tidligere Danisco-direktør Alf Duch-Pedersen.
På hjemmesiden kan man desuden læse om koncernens sociale ansvar overfor ansatte og kunder.
G4S har ikke ønsket at kommentere protesterne over for lokale medier, ifølge netavisen AllAfrica.com