Seniorer skal hjælpes med lovgivning
Syv millioner kampagnekroner til at fastholde ældre på arbejdsmarkedet er ikke nok, mener 3F. Arbejdsgiverne skal forpligtes på en seniorpolitik.
- Vi har i mange år forsøgt med kampagner og frivillige aftaler, men det er ikke nok. Vi er nødt til at forpligte arbejdsgiverne i højere grad, hvis vi skal fastholde de ældre medarbejdere, siger forbundssekretær i 3F Ulla Sørensen, der heller ikke vil afvise at gøre det dyrere at fyre ældre medarbejdere.
De ældre skal have banket ind i hovedet, at der er brug for dem, også når de er fyldt 55 eller 60 år. Og virksomhederne skal have banket ind, at de skal ansætte seniorer og ikke altid gå efter ansatte under 35 år.
Til det formål har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen afsat syv millioner til en kampagne, som skal få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet.
Ministeren slår i præsentationen på, at bedre arbejdsmiljø er en forudsætning for at fastholde ældre på arbejdsmarkedet. En ny undersøgelse viser, at der er klar sammenhæng mellem hvor mange af en virksomheds ansatte der går på efterløn og virksomhedens arbejdsmiljø.
Ministeren præsenterer samtidig en undersøgelse, som viser, at ældre er den mest stabile og trofaste arbejdsstyrke, som man kan ansætte.
I 3F glæder forbundssekretær Ulla Sørensen sig over den nye opmærksomhed fra ministeriet. Det er i den grad nødvendigt at gøre en indsats for de ældre.
- Vi har arbejdet med problemet i de sidste 10 år og er selvfølgelig glade for, at beskæftigelsesministeren nu vil sætte penge i en kampagne og har indset, at arbejdsmiljøet spiller en afgørende rolle, siger Ulla Sørensen.
Pligt til seniorpolitik
Men forbundssekretæren er ikke sikker på, at en kampagne er nok.
- Vi har i mange år forsøgt med kampagner og frivillige aftaler, men det er ikke nok. Vi er nødt til at forpligte arbejdsgiverne i højere grad, hvis vi skal fastholde de ældre medarbejdere, siger Ulla Sørensen.
Hun peger på, at det største problem for de ældre 3F'ere er nedslidning. Det er man nødt til at forholde sig til på arbejdspladserne, hvis man vil have de ansatte til at blive længere.
- Det ville være en god idé at forpligte arbejdsgiverne til at udarbejde en seniorpolitik og lave en fat aftale med medarbejderne om deres seniormuligheder, allerede når de bliver ansat på virksomheden. Hvis man skal forhindre nedslidning, skal man begynde allerede der, siger Ulla Sørensen.
Hun vil heller ikke afvise, at der skal skrappere kost til at få virksomhederne til at holde på de ældre. For eksempel ved at gøre det dyrere at fyre ældre medarbejdere.
Ældre mest ledige
17 procent af 3F's medlemmer mellem 55-59 er ledige.
Godt 20 procent af de 55-59 årige 3F'ere, der er fyret inden for de senere år, får ikke job igen, viste en rundspørge i Fagbladet 3F for nyligt.
Baggrunden for beskæftigelsesministerens kampagne er, at der om få år bliver mangel på arbejdskraft, fordi der kommer færre yngre og flere ældre i samfundet.