Overset præmie sparer staten for efterløn
11.000 lønmodtagere får i år gavn af den særlige skatterabat, fordi de har arbejdet frem til folkepensionen. Samfundsøkonomisk gevinst, siger ATP.
Gulerod eller pisk: En præmie kan også få folk til at fravælge efterløn. (Arkivfoto: Colourbox) Regeringen opfandt for et par år siden en gulerod for at få folk til at droppe efterlønnen, og nu viser det sig, at den giver langt større effekt end ventet.
Hvis ældre fortsætter med at arbejde, til de fylder 65 - og dermed holder sig fra efterløn - kan de få en skatterabat på op til 100.000 kroner.
I den første årgang, som kan benytte ordningen, forventes 11.000 lønmodtagere at få gavn af rabatten. Dertil kommer selvstændigt erhvervsdrivende. Det er væsentlig flere, end regeringen skønnede i sit lovforslag med i alt 8.500.
Ingen udvidelse
Ordningen omfatter i første omgang kun de, der er født fra 1946 til 1952. De, der fylder 65 i år, modtager som de første en portion penge. Det sker her i foråret.
Men der er ingen udsigt til, at ordningen udvides. I stedet har regeringen nu taget pisken i brug med sit udspil om helt at fjerne efterlønnen. Trods successen har ordningen ikke været nævnt siden statsministerens nytårstale.
Bliver mere populær
Regeringen pegede ved fremsættelsen af lovforslaget i 2008 selv på, at der kunne spares efterløn. Ordningen vil ”indebære større beskæftigelse, forøgede skatte- og afgiftsindtægter samt lavere udgifter til efterløn og andre typer af overførselsindkomster,” skrev daværende skatteminister Kristian Jensen.
Kundechef hos ATP Mogens Højland er ikke i tvivl om, at ordningen har fået flere til at blive i fuld beskæftigelse og dermed har holdt nogle væk fra efterløn.
- Mange i årgang 1946 var allerede på vej mod de 63 år, da ordningen trådte i kraft, og nogle var da allerede gået på efterløn. Skatterabatten bliver endnu mere attraktiv for de næste årgange, som har set muligheden tidligere og før deres 60 års fødselsdag, siger Mogens Højland.
Præmie til seniorer oveni
Han oplyser, at ældre, der er tilmeldt efterlønsordningen, desuden opnår en skattefri præmie på op til 143.000 kroner, hvis de arbejder fuldt frem til folkepensionen.
- Men alligevel vil der være en samfundsøkonomisk gevinst set i forhold til, hvis de pågældende havde valgt at modtage efterløn fra for eksempel deres 60- eller 62-års-fødselsdag, siger Mogens Højland.