Kommune afviste kursus der kunne give job

Fire kontanthjælpsmodtagere i aktivering kunne have fået fast arbejde, men Københavns kommune sagde nej til det 19 dages AMU-kursus, som kunne have banet vejen. 3F mener, at det tyder på spekulation i billig arbejdskraft.
Michael Udsen var en af de fire personer, som var bare ét kursus fra fast arbejde hos Eltel. Men de 12.000 kroner, som de 19 dages AMU-kursus kostede, ville Københavns kommune ikke betale.
- Jeg blev først overrasket og ikke kunne forstå den dybere mening med afslaget. Siden er jeg blevet gal - selvfølgelig på mine egne vegne, men også som skatteborger. Gal, fordi man ikke vil ofre 12.000 kroner på et kursus, gal, fordi det kunne få mig væk fra kontanthjælpen og over på egen forsørgelse, siger han til Nyhedsbrevet 3F.
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København har i samarbejde med AMU lavet kurser, der giver alle egnede fast arbejde.
Det er faglig sekretær John Læssøe, der har formidlet kontakten til Eltel og sikret, at der ville være arbejde, når kurset var afsluttet med kursusbevis. Han mener efter dette, at politikernes snak om at få ledige i arbejde klinger hult.
- Her var der tale om fire personer, som af deres instruktør betegnes som stabil arbejdskraft, og som blot mangler en smule uddannelse for at komme væk fra kontanthjælpen og ud i beskæftigelse på ordinære vilkår. Når man ikke vil bruge 12.000 kroner men hellere fastholde folk på kontanthjælp, så er det udtryk for, at den kommunale virkelighed er helt anderledes end den flotte politikerdagsorden, siger han.
Han konstaterer, at kontanthjælpsmodtagerne i årevis er blevet brugt som billig arbejdskraft af kommunen og ikke mindst efter nedskæringer i kommunens egen stab.
Claus Ærendahl fra CET under Københavns kommune bekræfter, at de fire fik afslag på det nævnte AMU-kursus. Men siger, at det skyldes tidspresset, som gjorde, at det var umuligt at nå at vurdere om de udvalgte var mødestabile.
- Det er vores generelle politik, at vi sender de ledige på relevante kurser, hvis der er arbejde i den anden ende. Det er ikke bare politik. Det er sådan vores hverdag er. Det er faktisk vores allerfornemste opgave at få de ledige i fast beskæftigelse, siger Claus Ærendahl.
John Læssøe mener, at der bliver vasket hænder i sagen, men glæder sig trods alt over, at man gerne vil sende ledige på kurser.
Michael Udsen og de tre øvrige er nu alle kommet i arbejde med hjælp fra BJMF.

Af Hanne Gaard Mortensen (NET-Redaktionen, Lynx Media)