Flere diskrimineres
Antallet af diskriminationssager på arbejdspladsen og i jobopslag er steget, viser nye tal fra Ligebehandlingsnævnet.
Flere danskere klager til Ligebehandlingsnævnet over diskrimination. - Ulighed og diskrimination på arbejdsmarkedet skal stoppes, siger Jane Korczak. (Arkivfoto) Du er for gammel. Du har den forkerte religion. Du er gravid.
Undskyldningerne er mange - men ulovlige - når cheferne på de danske arbejdspladser fyrer eller sorterer ansøgere fra. Og tallet er stigende. Flere sager om diskrimination på det danske arbejdsmarked havner på Ligebehandlingsnævnets bord.
Stigning på over 30 procent
Sidste år på denne tid havde nævnet 130 sager - i år er tallet 170. En stigning på over 30 procent. Og det vækker bekymring.
- Vi har set en stor stigning i antallet af sager i forhold til sidste år. Det kan selvfølgelig betyde, at danskerne er blevet mere opmærksomme på, at der er et nævn, der behandler diskriminationssager. Men det kan desværre også betyde, at der er stigende diskrimination på arbejdsmarkedet, siger landsdommer og formand for Ligebehandlingsnævnet, Tuk Bagger, til Nyhedsbrevet 3F.
Nævnet har kun eksisteret i få år, men allerede nu er interessen stor. Det er specielt sager om aldersdiskrimination, fyring under barsel og manglende ligeløn, der klages over.
- At tallet stiger så drastisk giver os en formodning om, at der stadig er mange ude på arbejdsmarkedet, der oplever diskrimination. Derfor vil vi nok se yderligere stigninger over den næste årrække, siger Tuk Bagger. Hun opfordrer danskerne til at tage kontakt til Ligebehandlingsnævnet, hvis de føler sig diskrimineret.
Diskrimination skal tages alvorligt
Næstformand i 3F Jane Korczak nikker genkendende til problemerne med diskrimination.
- Vi ser også en indikation på, at der er sket en stigning i sager om diskrimination. Specielt inden for det private område ser vi de samme typer sager som Ligebehandlingsnævnet får, siger næstformanden til Nyhedsbrevet 3F.
Ifølge Jane Korczak følger man udviklingen nøje i 3F.
- I et oplyst samfund som Danmark er det uhyre vigtigt, at alle har lige rettigheder. Det er uanset køn, alder, race, politisk eller religiøs overbevisning. Derfor skal vi tage diskriminationen på arbejdsmarkedet særdeles alvorligt, fastslår næstformanden.
Hvis du har en sag, eller vil vide mere om Ligebehandlingsnævnet, så klik her.