Fire måneders konflikt gav overenskomst

Byggefagene i Nordsjælland har fået overenskomst med polsk byggefirma, der erkender, at dets danske kunder nu må betale mere.

Faglig sekretær Mogens Larsen, i midten i forbindelse med en demonstration for overenskomst for de polske arbejdere, er tilfreds med, at overenskomsten sikrer lige vilkår.Faglig sekretær Mogens Larsen, i midten i forbindelse med en demonstration for overenskomst for de polske arbejdere, er tilfreds med, at overenskomsten sikrer lige vilkår.

Det tog knap fire måneder, før det polske byggefirma Przyjazne Domy var blevet gjort mørt og klar til at tegne overenskomst med den danske fagbevægelse. - Der er ingen tvivl om, at det er sympatikonflikten, der har haft sin virkning, siger faglig sekretær hos Træ-Industri-Byg (TIB) i Nordsjælland Mogens Larsen. Det er Byggefagene i Nordsjælland, der med succes har gennemført konflikt mod det polske firma siden januar, hvor man stødte på det i forbindelse med et nybyggeri i Frederikssund. Siden er firmaet fundet på en anden byggeplads i Nordsjælland. - De udenlandske firmaer er generelt ligeglade med vores krav. De kommer først til forhandlingsbordet, når det begynder at gøre ondt. Og det gør det, når arbejdet går i stå, når andre håndværksgrupper bliver en del af konflikten, og der ikke kan laves for eksempel VVS- og el-arbejde. Og så gør det naturligvis også ondt, hvis bygherrerne vælger de udenlandske firmaer fra, fordi de ikke vil have bøvl og røde faner i baghaven, siger Mogens Larsen. Han er godt tilfreds med aftalen med det polske firma. Overenskomsten indebærer næsten en fordobling af de polske arbejderes timeløn til minimum 135 kroner, samt at de bliver medlemmer af TIB. Det er endvidere aftalt, at arbejdsgiveren skal fremsende dokumentation for, at der afregnes efter overenskomsten.

Firmaet: Det bliver dyrere for kunderne

Mens fagforeningen er tilfreds med afslutningen på den fire måneder lange konflikt, ved direktøren for byggefirmaet ikke rigtigt, om han kan være tilfreds. - Jeg har ikke helt overblik over de økonomiske konsekvenser. Det ved jeg lidt mere om i løbet af et par måneder. Det bliver dyrere for mig. Mine folk skal have mere i løn, og der følger også andre omkostninger med, siger direktør Tomasz Jankowiak til Nyhedsbrevet 3F. Han forklarer, at der kom til at gå fire måneder, fordi han ikke mente, det var nødvendigt at tegne overenskomst, men at det til slut blev "for besværligt" ikke at have en overenskomst. Han lægger ikke skjul på, at han og hans firma gerne fortsætter med at arbejde i Danmark, men om det vil ske, afhænger naturligvis af, om der er noget at lave. - Det er blevet dyrere for os, og så bliver det naturligvis også dyrere for kunderne. Vi må se i fremtiden, om nogen vil betale mere. Det håber jeg. Vi er glade for at arbejde i Danmark, siger Tomasz Jankowiak.

Konflikt mod MG Huse fortsætter

Fagforeningerne har hidtil haft meget begrænset kontakt med de polske arbejdere. Det håber man nu ændres i kraft af deres arbejdsgiveres indgåelse af overenskomst samt deres medlemskab af fagforeningen. Mogens Larsen er naturligvis tilfreds med afslutningen på sagen. - Det viser, at det kan betale sig at kæmpe for lige vilkår, og at ikke mindst sympatikonflikt er et effektivt redskab, siger han. Det polske firma har 15-20 medarbejdere i Danmark. Mens der er lavet aftale med Przyjazna Domy, er det endnu ikke lykkedes at få overenskomst med det danske firma MG Huse Aps, som det polske firma samarbejder med. Derfor fortsætter konflikten mod MG Huse, som ifølge Mogens Larsen dog tilsyneladende ikke selv har ansatte.