To af tre har fået overenskomst

OK07: Allerede nu kender de fleste i princippet deres aftalevilkår for de næste tre år. Hvis der altså kommer et mæglingsforslag, og de stemmer ja.

Tirsdag begyndte forhandlingerne mellem 3F og Dansk Tekstil og Beklædning. Overenskomsten hører til normallønsområdet, hvor der endnu ikke er indgået noget forlig. (Arkivfoto)Tirsdag begyndte forhandlingerne mellem 3F og Dansk Tekstil og Beklædning. Overenskomsten hører til normallønsområdet, hvor der endnu ikke er indgået noget forlig. (Arkivfoto)

To tredjedele af de lønmodtagere, der har aktier i de aktuelle forhandlinger, har fået en aftale om løn- og arbejdsvilkår for de kommende tre år.

Mere præcist er der indgået overenskomster for 63 procent af de cirka 520.000 lønmodtagere på LO's og Dansk Arbejdsgiverforenings område, viser en opgørelse fra sidstnævnte hovedorganisation.

I alt skønnes forhandlingerne at have betydning for over 600.000 lønmodtagere, når tiltrædelsesoverenskomster og lignende regnes med.

Uanset hvordan regnestykket sættes op, er det forliget mellem Dansk Industri (DI) og CO-industri, der tæller klart mest. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst dækker direkte cirka 240.000 lønmodtagere.

Nye forlig og et sammenbrud

Siden har DI indgået forlig med TIB for de ansatte i træindustrien. Og så er 3F, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet blevet enige med DS Håndværk & Industri, som tidligere hed Dansk Smedemesterforening og ikke er med i Dansk Arbejdsgiverforening. Denne aftale er stort set en kopi af den store industrioverenskomst.

Til gengæld mislykkedes det i første omgang at få et forlig i stand for emballageindustrien - en overenskomst, som 3F og HK forhandler med DI. Forhandlingerne brød sammen i fredags og ventes nu at fortsætte i Forligsinstitutionen.

Inden for byggeriet er de store overenskomster i hus. 3F mangler endnu fire små områder, ligesom der ikke er indgået forlig for malerne.

På serviceområdet er der indgået aftaler mellem 3F og Horesta for hotel- og restaurationsbranchen, og for de butiksansatte HK'ere.

Normallønnen mangler

Begge overenskomster hører - som de øvrige nævnte - til minimallønsområdet. Til gengæld ligger der endnu ingen aftaler på normallønsområdet, hvor lønnen står direkte i overenskomsten, og hvor der normalt ikke er adgang til lokale forhandlinger undervejs i perioden.

Som omtalt andetsteds på siden har forligsmand Asbjørn Jensen i adskillige døgn forsøgt at få en aftale i stand på transportområdet - hidtil uden held.

Og tirsdag formiddag begyndte 3F at forhandle med arbejdsgiverne i Dansk Tekstil og Beklædning - i første omgang uden hjælp fra forligsmanden.

Uden et normallønsforlig vil Asbjørn Jensen få meget svært ved at fremsætte et mæglingsforslag, som LO og DA vil sige god for. Derfor koncentrerer forligsmanden her og nu sin personlige indsats om at få 3F's Transportgruppe og HTS til at enes.

Konflikt udskydes

Kommer der først én aftale, plejer tingene at glide som ketchup fra en flaske. Og så vil det for Asbjørn Jensen handle om at få så mange aftaler hjem som muligt.

Han bestemmer til dels selv, hvor lang tid han har. Der er nu sendt konfliktvarsler, og dermed kan en konflikt i teorien træde i kraft på lørdag. Men lidt usædvanligt har Asbjørn Jensen allerede meddelt, at han på fredag vil bruge sin første mulighed for at udskyde konflikten i 14 dage.

Det nummer kan Asbjørn Jensen lave en gang til om nødvendigt. Og han plejer at udnytte tiden fuldt ud, så kun et fåtal af lønmodtagerne skal samles op via de minimumsbestemmelser, der skrives ind i mæglingsforslaget.