DA: Flere må rejse efter praktikplads

Antallet af praktikpladsansøgende er faldet med 2.800 på et år, og det svarer til et fald på 40 procent. Samtidig er antallet af praktikpladser vokset med 15 procent, idet der i oktober var indgået 31.000 aftaler mod 28.000 aftaler i oktober 2005.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Simon Neergaard-Holm så gerne, at endnu flere elever kommer med på praktikpladsvognen nu, hvor der er bedre plads. Han efterlyser en større grad af aktivitet hos eleverne, når de søger praktikplads.
- Eleverne skal være parat til at vælge et andet område end det, de umiddelbart ønsker. For eksempel er tømrerfaget spændende, og der er mange ansøgere. Det betyder, at ikke alle ansøgere kan få en praktikplads som tømrer. Så skal de unge være parat til at se sig om efter et andet område, for eksempel som murer i Jylland. For at alle skal være med i praktikpladsfesten, er det nødvendigt, at skolerne stimulerer eleverne til at søge bredere, siger Simon Neergaard-Holm til radiomagasinet NyhedsXpressen.
Han afviser, at det skulle være et problem for de unge at søge praktikplads andre steder i landet end der, hvor de bor og har deres familie og venner.
- Hvis de unge ikke er parat til at flytte på grund af vennerne, må de lære, at det har konsekvenser. Det er ikke noget urimeligt krav, at de skal flytte hen, hvor de kan få en praktikplads. På de videregående uddannelser har man i mange år haft adgangsbegrænsninger og større krav om, at folk skal være klar til at flytte. Vi skal have gjort op med tanken om, at erhvervsuddannelsesområdet er et område, hvor man frit kan vælge fra alle hylder. Nogle må være parat til at have en anden prioritet og søge beslægtede områder, siger Simon Neergaard Holm.
Han opfordrer erhvervsskolerne til straks i det nye år - som en slags nytårsparole - at tage grundige vejledningssamtaler med de praktikpladssøgende, så valg af uddannelse, muligheder for praktikplads og alternative valg bliver gjort klart for hver enkelt elev.