Ansvar for læsesvigt skal placeres
3F-forældre utilfredse med skolens hjælp til ordblinde og læsesvage. Otte ud af ti mener, skole og kommune skal drages direkte til ansvar.
Stod det til 3F'erne, skulle ingen forældre være tvunget til at søge erstatning gennem opslidende retssager, fordi deres ordblinde eller læsesvage barn aldrig lærte at læse i folkeskolen. Ansvaret skal kunne placeres direkte hos skole og kommune, mener 81,4 procent af 3F'erne ifølge en undersøgelse blandt 986 deltagere i Fagbladets Webpanel.
Blandt de 9,3 procent af 3F'erne, der har et ordblindt barn eller et barn med læseproblemer, er der også utilfredshed. 60 procent synes ikke, at barnet får nok hjælp fra skolen til at lære at læse. 66 procent er utilfredse med skolens vejledning om muligheder for hjælp.
Det gælder også familien Ravnborg på Skivekanten, der med held har kæmpet hårdt for at få ansvaret placeret. Viborg Kommune blev for nylig i Landsretten dømt til at betale de 60.000 kroner, det kostede at sende sønnen Rasmus på ordblindeefterskole. Det var nødvendigt, da den specialundervisning, han fik i folkeskolen, var mangelfuld.
- Det primære for os er, at vi kan bane vejen for andre. Vi ønsker ikke andre udsat for det samme som os, siger Claus Ravnborg.
3F's formand Poul Erik Skov Christensen glæder sig også over dommen, men mener, at folkeskoleloven nu skal strammes op.
- Sagen viser, at en kommune kan gøres ansvarlig, når en elev ikke lærer at læse. Det er jeg meget tilfreds med. 3F tabte for nylig en næsten tilsvarende sag mod Thisted Kommune. Når der er så stor usikkerhed om udfaldet, tyder det på, at folkeskoleloven må laves om.
Desuden må undervisningsministeren sikre, at forældrenes rettigheder styrkes.
- Forældre skal have bedre vejledning om mulighederne for, at deres børn kan lære at læse, så de på et meget tidligere tidspunkt kan kræve handling af deres lokale skole eller kommune, siger forbundsformanden.
AF ASGER HAVSTEIN ERIKSEN [email protected]
LÆS MERE SIDE 52-55Efter en lang, hård kamp fik Rasmus Ravnborg medhold i Landsretten: - Jeg har det superdupergodt og vil gerne lægge sagen bag mig. Men jeg vil gerne hjælpe andre. (Arkivfoto).