Overborgmester vil ikke kræve overenskomst

Frank Jensen (S) mener ikke, at Københavns Kommune kan stille krav til private virksomheder om at de skal have overenskomst. Men det gør kommunen allerede, mener ekspert.

Overborgmester Frank Jensen (S) ærgrer sig over, at en stor del af bar-branchen er uden overenskomster. Men han vil ikke gøre overenskomster til et krav over for private virksomheder. (Arkivfoto)Overborgmester Frank Jensen (S) ærgrer sig over, at en stor del af bar-branchen er uden overenskomster. Men han vil ikke gøre overenskomster til et krav over for private virksomheder. (Arkivfoto)

Når bølgerne går for højt på københavnske barer og natklubber, skal gæsterne kunne føle sig trygge. Det har Københavns Kommune for nyligt forsøgt at sikre ved at indføre et tryghedscertifikat.

Men når ansatte på barer og natklubber ikke får deres løn eller bliver uretmæssigt fyret, er der ofte ingen tryghed. Kun tre ud af 15 beværtninger med certifikatet har nemlig en overenskomst.

Ikke kommunens opgave

Overborgmester Frank Jensen (S) ærgrer sig over, at branchen er stort set uden overenskomster. Men han vil ikke kræve, at tryghed i personalets ansættelse skal indgå i certificeringen.

- Hverken jeg eller Københavns Kommune som myndighed kan gå ind og stille krav om overenskomster på private diskoteker, barer og natklubber, erklærer han.

Det er arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen langt fra enig i. Han mener, at kommunen bør stille krav, også når det gælder overenskomster.

Et spørgsmål om vilje

- Når kommunerne udbyder opgaver til private virksomheder, skal de ofte opfylde nogle sociale klausuler. For eksempel krav om praktikpladser. Så det er ikke fremmed for kommunerne at stille krav til virksomhederne, siger Flemming Ibsen.

Han mener, at det burde være en naturlig del af certifikatet, at det omfatter et krav om ordnede forhold for de ansatte.

- De ansatte skal skabe tryghed for gæsterne, men de er ikke selv beskyttet. Derfor er det paradoksalt, at overenskomster ikke er omfattet af certificeringen. Det handler i bund og grund om ligebehandling. Og overenskomster er en vej til lighed blandt de ansatte. Hvor der er vilje er der vej, siger han.

Tryghed i overenskomster

Frank Jensen fremhæver, at personalet også nyder godt af tryghedscertificeringen. Blandt andet får de kurser i konflikthåndtering og førstehjælp.

Men når en bartender bliver snydt for sine feriepenge, er kurser i førstehjælp ikke meget bevendt.

- Med en overenskomst har man jo det fagretslige system til at føre sager for sig, hvis man bliver udnyttet af en arbejdsgiver. Det er i dén grad et system, der skaber tryghed for de ansatte, siger Flemming Ibsen.