Politi: Chauffører skal køre uden om skoletid

Driftige vognmænd kan ikke sende chauffører på vejen før eller efter et kursus. Ifølge Rigspolitiet tæller timer i skole ikke som hvil i regnskabet for kørehviletid.

De timer chaufførene bruger på skolebænken tæller ikke som hviletid. Det slår Rigspolitiet fast i brev til 3Fs Transportgruppe. (Foto: Joachim Rode.)De timer chaufførene bruger på skolebænken tæller ikke som hviletid. Det slår Rigspolitiet fast i brev til 3Fs Transportgruppe. (Foto: Joachim Rode.)

Flere og flere kreative vognmænd sender chauffører på lovpligtige kurser i weekenden. Og bagefter ud i lastbilen på job, som om intet var hændt.

Men den går ikke. Ifølge Rigspolitiet tæller timer på kursus med i regnskabet over køre og hviletid. Bryder man reglerne, er der store bøder.

Timer med undervisning tæller ikke som hvil. Det fremgår af et brev fra Rigspolitiet til 3F's Transportgruppe. Og det betyder, at chauffør skal passe på, hvad de siger ja til.





Skal holde fri

Et kursus kan hurtigt ende med brud på reglerne om køre og hviletid. De siger blandt andet, at chauffører skal holde fri mellem 24 og 45 timer i træk i løbet af en uge. Og når man holder hvil, kan man ikke deltage i et kursus. Heller ikke i weekenden.

3F har længe meldt ud, at reglerne om kørehviletid også gælder, når chauffører sendes på skolebænken af deres arbejdsgiver. Og at chauffører også skal holde daglige og ugentlige hvil, selv om der står uddannelse på programmet.

- Der har fra flere sider været rejst tvivl om reglerne og vores fortolkning. Derfor er vi glade for et præcist svar fra Rigspolitiet, siger Kjeld H. Jensen, miljøkonsulent i 3F's Transportgruppe.

Mange tusinde tvunget på kursus

Cirka 70.000 chauffører i Danmark er omfattet af krav om mere uddannelse. Det fremmer lysten til at tænke kreativt blandt vognmændene. Især når det gælder planlægning af, hvornår de skal sende deres chauffører på skolebænken.

Til gengæld er meldingen fra Rigspolitiet klar. Her står blandt andet:

”Den tid en fører anvender til at deltage i en lovpligtig efteruddannelse kan ikke anses for hviletid, da føreren ikke frit kan disponere over sin tid i det pågældende tidsrum.

Se brevet fra Rigspolitiets nationale færdselscenter her

Se brevet fra Rigspolitiets nationale færdselscenter her