Udlændinge presser også arbejdsgiverne
Murermester er i gang igen efter konkurs - men der er visse typer arbejde, hvor han ikke kan konkurrere.
Murermester Mads Jensen fra Ry ved Silkeborg er tilhænger af EU, globaliseringen og de åbne grænser. Men han erkender, at billig udenlandsk arbejdskraft giver udfordringer og presser det danske arbejdsmarked.
Han gik i foråret konkurs med sin murervirksomhed.
- Jeg har mærket på egen krop, at det giver problemer, når firmaer fra Tyskland kan udføre murerarbejde til samme pris, som jeg skal give mine svende. Så der er simpelthen visse typer af arbejde, hvor det ikke kan lade sig gøre at konkurrere.
Mads Jensen oplever, at når så mange tyske murere søger til Danmark for at arbejde, skyldes det, at deres arbejde i Tyskland overtages af østarbejdere.
- Jeg har en fornemmelse af, at hvis vi synes, vores arbejdsmarked er presset af udenlandsk arbejdskraft, så er det meget værre i Tyskland, fordi fagbevægelsen ikke er så stærk som i Danmark og ikke er i stand at sikre, at mindstelønningerne overholdes.
Ringe i vandet
Mads Jensen har selv haft tyske murere ansat og har været glad for det.
- De er dygtige, og når de ikke skal have kundekontakt, er sproget ikke noget problem.
Tyskerne skal imidlertid ikke have skylden for, at hans firma gik konkurs, siger han. Det skyldes, at omkostningerne steg mere end indtægterne, og at betaling for udført arbejde udeblev.
- Vi arbejdede især for typehusfirmaer, som har store problemer, og enkelte er jo også bukket under, og de finder så alle mulige undskyldninger for ikke at betale. Og det bliver som ringe i vandet.
Mads Jensen indgav selv konkursbegæring. Han er i gang igen med et nyt og mindre murerfirma, der især udfører renoveringsopgaver - og ikke har typehusfirmaer som kunder.