Lokket til Danmark på falske løfter

I fem måneder har rumænske Maria Amalia og Andrei gået med aviser i Århus. Men drømmene om gode job er endt i Arbejdsretten, hvor 3F rejser sag om underbetaling og fusk mod arbejdsgiveren Dansk Avis Omdeling.

- Danmark er et godt land, men jobbet hos Dansk Avis Omdeling minder for meget om Rumænien, mener Maria Amalia Alexandru. ((Foto: Niels åge Skovbo))- Danmark er et godt land, men jobbet hos Dansk Avis Omdeling minder for meget om Rumænien, mener Maria Amalia Alexandru. ((Foto: Niels åge Skovbo))

6.000 kroner for hver person betalt til et rumænsk job-bureau og flybilletter til Danmark løb på regningen, før Maria Amalie Alexandru og Andrei Butca kunne kalde sig avisbude med adresse i Viby ved Århus.

Her oplevede det unge rumænske par skuffelse og snyd fra første slidmærke på kondiskoene i jobbet hos de store danske morgenavisers firma, Dansk Avis Omdeling.

Gyldne løfter fra kontrakterne underskrevet hos bureauet i Rumænien blev afløst af en ny uforståelig kontrakt, lavere løn end ventet og avisomdeling nat og dag.

- Jeg føler ofte, jeg arbejder for ingenting. I Danmark er der mange rigtigt gode mennesker. Men der er også nogen, jeg ikke vil sætte ord på, konkluderer Andrei Burtca, 26, efter fem måneder som avisbud.

De to bude håbede tingene blev bedre, og eventyrlyst er ikke eneste grund til turen til Danmark:

- Mormor og morfar får pension på 200 og 500 kroner om måneden. Det er ikke mange penge, selvom de bor på landet, og det er billigere at leve i Rumænien. Så vi sender et beløb hjem hver måned, siger Maria Amalia Alexandru, der er 27 år.

Hun slapper af en stund efter aftenens grønsagssuppe i det lille rækkehus, hvor det unge par hver betaler avisfirmaet 2.400 kroner om måneden i husleje. For beløbet har de et lille værelse samt fællesstue og køkken til deling med tre kolleger. Det sparsomme møblement er suppleret med stole og inventar, der er fundet rundt omkring.

I retten for retfærdighed

De unge budes fagforening 3F er rasende over den behandling, rumænerne har mødt, og har trukket Dansk Avis Omdeling i Arbejdsretten for at føre sag om efterbetaling i 10.000-kroners klassen, brud på overenskomsten og bristede forudsætninger.

Parret har gemt alle lønsedler, skrevet udførligt ned, hvad der er sket, og krydserne i deres kalender viser, blandt andet, at de har arbejdet 56 døgn i træk.

- Det er stangulovligt, uanset at Dansk Avis Omdeling afviser at kende til kontrakterne fra sit rumænske bureau. Virksomheden er ikke stort bedre selv. Den ny kontrakt, budene fik ved ankomst til Århus, har tomme felter i stedet for den normale beskrivelse af, hvordan lønnen skal regnes ud. Det har gjort det umuligt at gennemskue vilkårene, siger Knud Aage Rasmussen, næstformand i 3F Århus Transport, Logistik & Byg.

På job i natten

Klokken to om natten bliver der travlt ved budcykler og anhængerne foran huset. Men Andrei har stærke smerter i bækkenet og må tage sin anden sygedag i Danmark.

På cykelturen mod avis-depotet siger Maria Amalie, at hun tror kærestens smerter skyldes arbejdet, og begrebet "løn under sygdom" kender hun ikke. Kvart over to er de første bude mødt ved depotet, og et kvarter senere dukker en vognmand op med de sidste aviser.

Maria Amalia pakker til de første ruter og lader cyklen sætte kurs ad Christian X's vej mod blokkene i Rosenhøj.

Elegant - men en smule forpustet - styrer hun cyklen med anhænger, mens hun følger adresselisterne over, hvem der skal have bragt Århus Stiftstidende, Jyllands-Posten eller Politiken.

Opgang efter opgang bliver besøgt, og Amalia undrer sig som andre avisbude over, hvorfor mange abonnenter har valgt at bo på øverste etage frem for i stuen.

Fra banken til et budjob

Maria Amalia og Andrei har begge læst økonomi, før de lærte hinanden at kende som ansatte hos den multinationale bankkoncern Allianz i Rumænien. Men jobbet var stressende, og de kunne tjene langt bedre på avisruterne i Århus - ifølge løfterne.

Bortset fra arbejdsgiveren er både hun og Andrei glade for Danmark, der på mange måder er modsat Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor de kommer fra.

- I Danmark kan man køre på cykel, og som kvinde kan jeg arbejde alene om natten. Det er alt for farligt i Rumænien. Vi vil gerne blive i Danmark. Priser og skat har et højt niveau, men tingene fungerer, og danskere har en rolig indstilling, siger Maria Amalia.

3F rejser sag i retten

Med afsæt i de to avisbude Andrei Butca og Maria Amalia Alexandrus forklaringer og dokumentation har 3F bedt LO rejse sag ved Arbejdsretten mod Dansk Avis Omdeling.

Retten skal blandt andet afgøre, om der er sket overenskomstbrud, og om budene har krav på efterbetaling.

- Vi vil også have dommerne til at se på lovligheden af at bruge rekrutteringsbureauer, der kræver betaling på 6.000 kroner for et job, siger forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppen Lis Jacobsen.

Arbejdsretten skal se på:

* Brud på lov om ansættelsesbeviser

* Lovligheden af arbejdsperioder på op til 56 døgn i træk

* Manglende mindstebetaling.

* Bristede forventninger

* Lovligheden i at bruge bureau, der kræver betaling for job

3F gør desuden opmærksom på, at Dansk Avis Omdeling har ansat mellem 50 og 100 bude fra Rumænien på lignende vilkår.