Chauffører risikerer kræft i penis

Ny, nordisk undersøgelse afslører, hvilke job der er de mest kræftfarlige. Ikke mindst kvindelige tjenere er en udsat gruppe.

Forskerne har ingen forklaring på, hvorfor chauffører og journalister er mere udsat for den sjældne diagnose kræft i penis. (Arkivfoto)Forskerne har ingen forklaring på, hvorfor chauffører og journalister er mere udsat for den sjældne diagnose kræft i penis. (Arkivfoto)

Penis-kræft er med cirka 40 nye tilfælde om året en meget sjælden diagnose. Men sygdommen rammer oftere chauffører og journalister end andre faggrupper.

Det er et af de mere uventede resultater i en stor nordisk kræft-undersøgelse.

Seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse ved ikke, hvorfor netop chauffører og journalister har den højeste risiko. Og der kommer næppe nogen nærmere dansk analyse, da Kræftens Bekæmpelse må koncentrere sig om de ”store” kræftsygdomme.

- Vores eneste mistanke er, at HPV-virus, der også giver kvinderne livmoderhalskræft, kan være en medvirkende årsag. Det mærkelige er så, hvorfor livmoderhalskræft er så hyppig hos kvinderne og peniskræft så sjælden hos mændene.

Især syv kræftformer i spil

Hvis du er i et job, der har med alkohol, tobak, sol, asbest og andre kræftfremkaldende stoffer at gøre, er risikoen for at få kræft størst.

Sprut og smøger er hverdag på barer og værtshuse. Den nordiske undersøgelse viser da også, at mandlige tjenere og kvindelige tobaksarbejdere har de mest kræft-farlige job.

Tjenerne risikerer hele syv kræftformer. Blandt andet lungekræft, blærekræft og kræft i strube, tunge og mund.

- Ser du på lungekræft alene, er den dog mest hyppig hos kvinderne, og det gælder faktisk alle rygerassocierede former for kræft. Og vi har en mistanke om, at kvinder dårligere tåler at ryge end mænd, siger Johnni Hansen.

Opløsningsmidler undersøges

Hvis man kigger på tjeneres rygeniveau i forhold til resten af befolkningen, ryger kvindelige tjenere meget mere. Forskellen er mindre for mandlige tjeneres vedkommende, oplyser Johnni Hansen.

Den nordiske analyse vedrører 2,8 millioner kræfttilfælde. Og et af de resultater, Johnni Hansen, også fremhæver, er, at kvindelige trykkere er meget udsatte for at få brystkræft.

- Vi er allerede her i Danmark ved at undersøge de organiske opløsningsmidler, som mistanken retter sig mod.