Mænd får også brystkræft af natarbejde
Det kunstige lys om natten ødelægger dannelsen af hormon, som beskytter mod kræft.
20-25 danske mænd rammes hvert år af brystkræft. Men det er ikke almindeligt kendt, at det også kan være en mandesygdom. Derfor opdages sygdommen ofte først, når kræften har spredt sig til lymfeknuderne. (Arkivfoto: Søren Zeuth) Kvinder med natarbejde har øget risiko for at få brystkræft, og 38 kvinder fik sidste år anerkendt deres brystkræft som en arbejdsskade.
Nu viser det sig, at natarbejde måske også øger mænds risiko for at få denne form for kræft.
NOCCA er en netop offentliggjort nordisk undersøgelse af sammenhængen mellem job og kræft. Her har forskerne kigget på 2,8 millioner kræfttilfælde. Og undersøgelsen tyder på, at der også kan være en sammenhæng mellem mænds brystkræft og arbejde om natten.
Kunstigt lys duer ikke
Ifølge seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse er problemet forstyrrelser af menneskets døgnrytme. Natarbejdet påvirker både hormonbalance og immunforsvar.
Flere undersøgelser både her og i udlandet har vist, at det kunstige lys, man arbejder i om aftenen og natten, ikke er godt.
Lyset ødelægger nemlig blandt andet dannelsen af hormonet melatonin, der beskytter mennesker mod kræft.
- Melatonin dannes, når det er mørkt om aftenen og natten. Hvis et menneske eller dyr udsættes for lys i den normalt mørke periode, produceres mindre melatonin, siger Johnni Hansen.
Opdages for sent
20-25 danske mænd rammes hvert år af brystkræft. Men det er ikke almindeligt kendt, at det også kan være en mandesygdom. Derfor opdages sygdommen ofte først, når kræften har spredt sig til lymfeknuderne.
- Det har jo betydning for overlevelsen, fordi behandlingen og muligheden for at blive helbredt afhænger af, hvor stor knuden er, og hvor meget sygdommen har spredt sig, siger Johnni Hansen.