Anklaget for at sjuske med lig

En regn af løgne blev enden på Bjarne Pedersens arbejdsliv. At han blev beskyldt for "respektløs omgang med ligrester", sidder dybt i ham.

- At de beskyldte mig for usømmelig omgang med lig, sidder stadig dybt i mig, siger Bjarne Pedersen. (Foto: Benita Marcussen)- At de beskyldte mig for usømmelig omgang med lig, sidder stadig dybt i mig, siger Bjarne Pedersen. (Foto: Benita Marcussen)

Et helvede. Sådan tænker Bjarne Pedersen, 65, om de to år, ledelsen prøvede at få ham ud af klappen.

At gravermedhjælperen efter 28 år skulle ende sit arbejdsliv med en fyring fyldt med beskyldninger, havde han aldrig troet. Han plejer at sige, at det eneste, der er sandt i opsigelsesbrevet, er datoen. Resten er opspind.

- Den dag, jeg fik brevet, satte jeg mig bare i lænestolen og kiggede ud i luften. Hvad er der dog sket, tænkte jeg.

Og ja, hvad var der egentlig sket?

Måske begyndte det hele, da Bjarne Pedersen i december 2007 stoppede som konstitueret graver på Ølstykke kirkegård. Det havde han været et års tid. Ingen ny graver havde meldt sig, men Bjarne fik at vide, at stillingen ikke ville gå til ham. Til gengæld kom der en privat anlægsgartner, som blev indsat som leder. En time om ugen kom han omkring og satte de ansatte i sving.

- Han teede sig som en ridefoged. Vi måtte ikke gå ind og styre noget selv, og jeg blev bebrejdet, at jeg lavede arbejdsplaner. Men det har jeg altså gjort i 10-15 år, fortæller Bjarne Pedersen.

Respektløs omgang med ligrester

Gartneren blev afsat i 2008. Til gengæld blev Bjarne Pedersen indkaldt til tjenstlig samtale i et brev med de første beskyldninger. Han var illoyal. Ville ikke udføre opgaverne. Og så var der den med "respektløs omgang med ligrester".

- De havde fundet en knogle ved præstegården fra begravelsesjord. Og indviet jord må ikke smides ud. Men det er Menighedsrådet, der aldrig har sørget for, at jorden var ordentligt indhegnet. Så en hund har vel fundet den. Men anklagen gjorde altså rigtig ondt.

Tumultagtigt møde

Den lokale afdeling, 3F Frederiksværk-Frederikssund, blev nu inddraget i sagen. Menighedsrådet trak nogle af anklagerne tilbage, og der blev glattet lidt ud.

I oktober 2009 blev Bjarne Pedersen så indkaldt til et nyt møde. Ganske uventet skulle de nu tale om hans fremtid.

- Jeg havde tumlet lidt med tanken om nedsat tid. Jeg har fået mindre fremskreden slidgigt, men også medicin for det, som hjælper. Så jeg regnede da med at blive, til jeg var 70. Men det blev aldrig til en seniorsamtale. Det endte i tumult. Og jeg fik blot at vide, at jeg måtte tænke på min fremtid på grund af slidgigten.

Bjarne Pedersen nægtede at skrive under på mødereferatet. Kort tid efter modtog han en påtænkt opsigelse. Man havde vurderet, at han ikke ønskede en seniorordning. Til gengæld stod opremset en ny skylle beskyldninger: Bidrager til dårligt psykisk arbejdsmiljø. Kan ikke udføre arbejdet på grund af slidgigt. "Kantet". "Ikke lydhør".

- Jeg meldte mig straks syg. Det var helt befriende. For på det tidspunkt kunne jeg slet ikke sove om natten. For hvad havde jeg dog gjort galt? Det kørte rundt i hovedet.

Kollegerne bakkede op

Et lille lys i mørket var det brev, han modtog fra ti kolleger. De havde skrevet under på, at Bjarne ikke var årsagen til det dårlige psykiske arbejdsmiljø, og at de ikke havde samarbejdsproblemer.

Men det ændrede ikke på Menighedsrådets vurdering. Og efter møder frem og tilbage mellem 3F, Kammeradvokaten og Personalestyrelsen, indgik parterne et forlig, som gav Bjarne Pedersen 75.000 kroner.

I dag ser han lidt lysere på tingene. Håber at kunne bruge sin uddannelse som kirketjener og kirkesanger - bare nogle timer om ugen.

- Men jeg skal lige lande først. Jeg har været helt nede i kulkælderen. Det havde jeg aldrig troet om mig selv, siger Bjarne Pedersen.

Ølstykke Menighedsråds formand, Flemming Jensen, har ikke ønsket at medvirke i artiklen.