Sundhed og sodavand

Dansk Folkeparti vil sænke afgiften på sodavand. Den er i øjeblikket 1,15 kroner pr. liter. Det skal sætte stop for en omfattende grænsehandel. Men er det nu også det eneste, der vil ske, spørger vi partiets skatteordfører Mikkel Dencker.

Hvorfor er det her sådan en god idé?

For det første for at få gjort noget ved grænsehandlen, som i høj grad er drevet af store køb af sodavand. Det vil give os noget tilbage via momsindtægter, og så vil det skabe arbejdspladser i det sønderjyske område, som i dag rammes af grænsehandlen. For det andet for at få den økonomiske gevinst væk fra at sælge ulovligt importerede sodavand herhjemme i kiosker.

Alle ernæringseksperter advarer mod at sænke afgiften, fordi sodavand er en af de vigtigste årsager til fedme blandt børn og unge. Gør det ikke indtryk på dig, at det vil skade børns sundhed?

Det regner jeg ikke med, at det vil gøre. Hvis man gør, som vi foreslår, så vil en halv liter blive måske 25 øre billigere. Og hvis man lige står og bliver tørstig, så tror jeg ikke, det gør den store forskel, om sodavanden er 25 øre billigere eller ej. Det batter ikke på det enkelte køb, det er de store køb, hvor det vil slå igennem. Og der er en tendens til, at man drikker mere, hvis man køber store mængder og måske har flere kasser stående i kælderen.

Selv administrerende direktør i Coop, som ellers sælger mange sodavand, ønsker ikke at sætte afgiften ned; det vil sige, at han faktisk siger nej tak til et mersalg af hensyn til børns sundhed. Gør det ikke indtryk på dig?

Næh, såmænd ikke. Dér, hvor jeg synes, det er vigtigt at rette blikket hen, er de store bryggerier. Og de er faktisk overhovedet ikke leverandører til nogen af de store kiosker i København. Så kan man spørge sig selv, hvor sodavandene så kommer fra.

Coca Cola har netop skovlet 8,7 milliarder kroner ind i overskud. I Sverige sælger Coca Cola deres sodavand billigere end herhjemme. Kunne de ikke bare sætte priserne ned, hvis de vil have salg i de københavnske kiosker?

Det vil jeg ikke blande mig i. Coca Cola må tage det for deres varer, som de vil, så længe folk køber det. Er mærket for dyrt, kan man bare vælge en billigere sodavand.

Tror du reelt selv på, at en fjernelse af en afgift på 1,15 kroner pr. liter vil batte særlig meget i forhold til grænsehandlen?

Det tror jeg. Ikke når man står og køber én sodavand, men når man køber stort ind. Dér tager man måske mange kasser med hjem, og så bliver det pludselig til ti eller 20 kroner pr. kasse. Og så vil det også fjerne den ulovlige gevinst ved den ulovlige import i kioskerne, og her er der jo også tale om meget store mængder.