SF: Tag konfliktret op på et topmøde

Regeringen bør tage EU's forhold til konfliktretten op på et EU-topmøde og arbejde for ændringer af udstationeringsdirektivet. Det er nogle af de spor, SF vil følge i bestræbelserne på at afværge virkningerne for den nordiske aftalemodel af de seneste måneders domme ved EF-domstolen.

Det sagde partiets EU-ordfører, Anne Grete Holmsgaard, da hun under Folketingets 2. behandling af lovforslaget om ratifikation af Lissabon-traktaten blev sat under pres for at udskyde ratifikationen, til problemerne om konfliktretten er løst.
Presset kom fra Enhedslisten, hvis ordførere, Per Clausen og Line Barfod, ville have både SF og Socialdemokraterne til at udnytte muligheden for at tvinge EU til at sikre konfliktretten - eventuelt i form af en protokol til traktaten, som Dansk Folkeparti har stillet forslag om.
”Men den mulighed eksisterer ikke. Ratifikationsprocessen er i fuld gang, og flere lande har allerede ratificeret traktaten. Vi finder ligesom Enhedslisten, at EF-domstolens tilsidesættelse af konfliktretten er uacceptabel. Vi vil arbejde med alle muligheder, blandt andet den mulighed, at sagen tages op på et topmøde, og at udstationeringsdirektivet ændres,” sagde Anne Grete Holmsgaard.
Hun argumenterede, at en topmødeerklæring og en direktivændring kunne være lige så gode instrumenter som en protokol.
Den socialdemokratiske formand for Folketingets Europaudvalg, Svend Auken, roste SF-forslaget. Han mindede Enhedslisten om, at strejkeretten slås fast i Lissabontraktaten, der også vil gøre det nemmere at få ændret direktivet.
”Vi skal ikke gøre ratifikationen af traktaten til gidsel i bestræbelserne for at beholde konfliktretten,” advarede Svend Auken, der i øvrigt henstillede til regeringen at få besvaret alle spørgsmål om de tre EF-domme, inden Folketinget vedtager loven om ratifikationen af traktaten.
”Svend Auken vender tingene på hovedet, når han advarer mod at gøre traktaten til et gidsel i sagen om konfliktretten. Han tager konfliktretten som gidsel i kampen fopr at få ratificeret traktaten,” mente Per Clausen.
Han mente - ligesom i øvrigt Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt - at EF-domstolen er ved at trække grundlaget for det danske EU-medlemskab væk med sine domme, der sætter hensynet til det indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed over hensynet til beskyttelse af lønmodtagernes rettigheder.
”Konfliktretten er en torn i øjet på EU, fordi den truer det indre marked. Forskelle mellem landene er en torn i øjet på dem, der er ude på at gøre EU til en egentlig stat,” sagde Morten Messerschmidt.
Lovforslaget blev efter 2. behandling sendt tilbage til udvalgsbehandling, så den endelige vedtagelse kan afvente udfaldet af arbejdet i det udvalg, som beskæftigelsesministeren har nedsat for at bedømme konsekvenserne af dommene ved EF-domstolen. Dansk Folkepartis beslutningsforslag blev indstillet til afvisning af alle andre partier end DF og EL.
Lovforslaget kan findes på adressen http://www.ft.dk/Samling/20072/lovforslag/L53/index.htm . Beslutningsforslaget kan findes på adressen http://www.ft.dk/Samling/20072/beslutningsforslag/B77/index.htm .