Ledigheden stiger igen

AE: Ledigheden steg med 200 fra oktober til november. Men tallet viser ikke den skjulte ledighed, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Selvom ledighedstallet ikke har ændret sig meget, er beskæftigelsen faldet. AE-rådet mener ikke, at ledighedstallet kan stå alene. (Arkivfoto)Selvom ledighedstallet ikke har ændret sig meget, er beskæftigelsen faldet. AE-rådet mener ikke, at ledighedstallet kan stå alene. (Arkivfoto)

Nedturen på arbejdsmarkedet vil fortsætte langt ind i 2013. Den negative forventning kommer fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, efter at nye ledighedstal i dag viser, at ledigheden steg med 200 personer fra oktober til november. Dermed er ledighedsprocenten stadig uændret på 6,3 procent.

- Vi er faktisk overraskede over, at ledigheden ikke er vokset mere siden sommerferien. Sagen er, at beskæftigelsen er faldet meget mere, end ledigheden er vokset. Bare fra 3. kvartal 2011 til 3. kvartal 2012 er beskæftigelsen faldet med 12.000 personer. Men så meget er arbejdsløshedstallet jo slet ikke vokset; det har stort set været uændret i lang tid, siger Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i AE-rådet.

- Det viser, at ledighedstallet ikke er dækkende for den reelle situation på arbejdsmarkedet. Det kan ikke stå alene, mener han.

Ingen vækst foreløbig

Når beskæftigelsen falder, uden at arbejdsløshedstallet stiger, kan forklaringen blandt andet være, at færre unge arbejder, og at udenlandske arbejdere er rejst hjem.

- Samtidig er antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere tordnet op. De tæller heller ikke med, fortæller Frederik I. Pedersen.

AE-rådet forventer, at nedturen på arbejdsmarkedet vil fortsætte langt ind i 2013.

- Vi har ikke haft økonomisk vækst siden 2010. Og med det negative billede, der stadig tegner sig, kan man ikke forvente vækst på arbejdsmarkedet foreløbig. Selvom der skulle komme vækst, reagerer arbejdsmarkedet altid forsinket, siger han.

Udfald kan rykke tallene

Men det er svært at forudse fremtiden. Og de mange ledige, der er på vej ud af dagpengesystemet, kan faktisk rykke tallene:

- Hvis de ikke får arbejde og heller ikke kan få kontanthjælp, så vil de reelt forsvinde ud af arbejdsløshedstallene. Og det kan betyde, at det vil se ud, som om arbejdsløsheden falder. Men det er jo ikke virkeligheden, understreger Frederik I. Pedersen.