KRIFA: LO forsøger at bevare sit monopol
Formanden for Kristelig Fagbevægelse (KRIFA), Søren Fibiger Olesen, oplever LOs trusler om at konflikte mod 800 virksomheder, som er medlemmer af Kristelig Arbejdsgiverforening (KA), som endnu et forsøg på at bevare organiseringsmonopolet.
”Det her er endnu et eksempel på, at den store bruger sin magt til at tryne den lille,” siger Fibiger Olesen til Newspaq.
Han mener ikke, der er tale om, at KA presser ansatte ud af LO og ind i den kristelige bevægelse - det ansvar har de tre dømte frisørvirksomheder.
”Vi tager afstand til enhver form for pres eller chikane, som skal medvirke til, at man bliver medlem af en bestemt forening.”
Søren Fibiger Olesen må dog sige ja til, at alle tre virksomheder er medlem af KA.
”Og hvis Kristelig Arbejdsgiverforening medvirker til pres for at få nogle til at melde sig ud eller ind et bestemt sted, så tager jeg på det kraftigste afstand fra det," siger han.
Fibiger Olesen så helst, at striden blev løst af aktørerne på arbejdsmarkedet. Men hvis ikke det er muligt, ser han meget gerne, at politikerne griber ind og laver en begrænsning af konfliktvåbnene - eksempelvis således, at man ikke skal kunne gribe til de gængse konfliktmidler der, hvor der i forvejen er en overenskomst, som lever op til en dansk standard.
Kristelig Fagbevægelse går ikke ind for lønmodtageres konfliktret.
”Der er andre måder at konflikte på end via strejke og lockout. Vi har opbygget et udmærket system med mæglingsmand og voldgiftafgørelse i yderste konsekvens,” forklarer Søren Fibiger Olesen.
KRIFA-formanden medgiver derfor, at det er uheldigt, hvis arbejdsgiver bruger lockout-midlet overhovedet.
Men han har dog forståelse for, at man bruger det i den konkrete situation.
For frisørvirksomhederne er - mener han - en del af nogle gældende regler, hvor lockout udgør muligheden for at komme ud af aftalegrundlaget.