Langtidssyge skal helst bo i Odder

Der er stor kommunal forskel på, hvor mange syge der ryger ud i økonomisk kulde, når sygedagpengene udløber. Helt i bund ligger Gribskov med 38 procent.

Rikke Larsen har minus på kontoen, efter at Silkeborg Kommune stoppede sygedagpengene. Hvis hun havde boet i Odder Kommune, havde det måske været anderledes. (Foto: Kaare Viemose)Rikke Larsen har minus på kontoen, efter at Silkeborg Kommune stoppede sygedagpengene. Hvis hun havde boet i Odder Kommune, havde det måske været anderledes. (Foto: Kaare Viemose)

På landsplan står 18 procent af de langtidssyge helt uden forsørgelse, efter de har fået sygedagpenge i 52 uger eller mere. De får hverken dagpenge eller kontanthjælp og er for syge til at arbejde.

Men der er stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer de langtidssyge. Den værste kommune er Gribskov. Her lander hele 38 procent uden nogen form for økonomisk hjælp, når sygedagpengene udløber. I Odder Kommune gælder det kun otte procent.

SU er billigere

Gribskov er en kommune med mange velhavere, og det kan forklare, hvorfor færre syge ender på kontanthjælp. I stedet må de forsørges af deres ægtefæller eller leve af en formue.

Men det forklarer ikke, hvorfor kommunen kun sender 1,7 procent af de langtidssyge i revalidering, mens Odder Kommune sender hele 46 procent den vej.

- Det er et faktum, at færre er kommet på revalidering siden 2003, hvor "Flere i arbejde"-reformen blev gennemført. Med reformen fik kommunerne væsentligt bedre muligheder for at sende borgerne i uddannelse på SU, siger pressekonsulent i KL Vivian Jordansen.

Et spørgsmål om tillid

I Odder Kommune ender kun otte procent af de syge i selvforsørgelse. Forklaringen er ifølge kommunens jobcenterchef Ole Stounbjerg, at man har tillid til, at borgerne reelt er syge og skal bringes tilbage til arbejdsmarkedet bedst muligt.

- Der er nogle huller i loven. Men vores socialrådgivere gør, hvad de kan, for at undgå, at de syge ryger i de huller, siger han.

Ole Stounbjerg mener ikke, at syge kan spises af med SU.

- Nogle kommuner går lige til grænsen af loven for at få afsluttet sagerne så hurtigt som muligt. Vi sløser ikke med pengene, men sørger for at finde konstruktive løsninger i tide. Det er efter min mening udtryk for en høj faglighed og god etik.

Nyhedsbrevet 3F ville gerne have haft en kommentar fra Gribskov Kommune. Dette var imidlertid ikke muligt.