Sæson for hornfisk
Weekendmad:
Den smager fantastisk, og så er det en billig spise. Sæsonen for hornfisk er dog kort, så slå til nu, og prøv smørstegte hornfisk med flødekartofler og dild.
Det er den med de grønne ben - hornfisken. Prøv smørstegte hornfiskefiletter. (Foto: Søren Zeuth) Sådan gør du
Forvarm ovnen til 175 grader. Skræl kartoflerne, og skær dem i skiver. Dup skiverne let med et viskestykke. Smør et ovnfast fad med smør. Læg kartoffelskiver, ost, salt og friskkværnet peber lagvis i fadet. Knus hvidløget, og bland med mælk, fløde og muskatnød.
Hæld blandingen over kartoflerne - de skal være næsten dækket. Fordel smørklatter og det sidste ost over kartoflerne. Sæt fadet i ovnen i halvanden time, til kartoflerne er gyldne og møre.
Skrab hornfiskefileterne på skindsiden, så de små skæl fjernes. Klip finnerne af. Vend fileterne, og gå dem efter for ben.
Del hver filet i fire stykker, læg dem med skindsiden nedad, og smør lidt sennep på, krydr med salt og friskkværnet peber. Fold stykkerne sammen, og luk dem med kødnåle eller en tandstik.
Vend stykkerne i mel, og steg dem sprøde og gyldne på en pande i brusende smør ved middel varme i cirka 3 minutter på hver side. Anret hornfisken med skiver af citron og dildspidser vendt med kapers, lidt olie, salt og peber.
Hey - den har jo grønne ben
Hornfisken er en af de sjoveste fisk at fange. Den er hurtig og svær at få på krogen til at starte med - og når det så er lykkedes, får man garanteret kamp til stregen, når man prøver at hive den i land.
Kender du ikke hornfisk i forvejen, kan du let blive lidt overrasket. Fisken har nemlig grønne ben! Det er ikke noget, man skal være bange for, sådan har de alle dage set ud. De kan blive op til én meter lange og veje op til omkring 1,5 kilo.
Hornfiskene svømmer i stimer helt oppe ved overfladen, og det gør de i de danske farvande lige nu! Og jeg har godt nyt til alle jer, som ikke gider stå med fiskestangen og forsøge at hive fangsten i land: Hornfisken er vildt billig.
Jeg har det lidt sjovt med hornfisken, fordi jeg synes, den smager helt fantastisk, men sæsonen er forholdsvis kort. Fileterne egner sig dårligt til at fryses ned, så man har den altså kun lige nu. Lige for tiden spiser jeg simpelthen hornfisk, så tit jeg kan. Smagen er dejlig let, og kødet er forholdsvis magert. Derfor synes jeg, det er dejligt at spise fileterne stegt i lidt godt smør med flødekartofler og lidt dild.