En halv million danskere ramt af ledighed om året
På trods af lav ledighed rammes cirka en halv million danskere af ledighed hvert år. Hver femte er 3F’er.
Ifølge Danmarks Statistiks nye tal har ledigheden igen slået nye bundrekorder, idet ledigheden faldt fra oktober til november med 3.800 personer, så den sæsonkorrigerede ledighed nu er nede på godt 109.000 personer, svarende til fire procent af arbejdsstyrken. På trods af rekordlav ledighed, er der stadig op imod en halv million danskere om året, der bliver ramt af ledighed i kortere eller længere tid. Hver femte af dem er 3F’er. Det viser tal fra Danmarks Statikbank.
Ifølge Danmarks Statistiks nye tal har ledigheden igen slået nye bundrekorder, idet ledigheden faldt fra oktober til november med 3.800 personer, så den sæsonkorrigerede ledighed nu er nede på godt 109.000 personer, svarende til fire procent af arbejdsstyrken.
Men antallet af personer, der indenfor det sidste år var berørt af ledighed i kortere eller længere tid, ligger stadig højt, nemlig på ca. 491.000. Det viser tal fra Danmarks Statistikbank, for 3. kvartal 2005 (rullende år).
Bliver opsagt af arbejdsgivere
Tallene viser også, at hver femte af dem, der rammes af ledighed, er 3F-medlemmer. Og dette forhold har stort set ikke ændret sig det sidste år.
- Det er et paradoks, at så mange lønmodtagere hvert år sendes ud i ledighed, samtidig med, at arbejdsgiverne råber meget højt om mangel på arbejdskraft. For samtidig ved vi, at næsten alle vores ledige medlemmer er ledige, fordi de er opsagt af arbejdsgiveren. Kun en ganske lille brøkdel har selv sagt deres arbejde op, siger leder af 3F’s a-kasse, Morten Kaspersen.
3F'ere bruges som stødpuder
Dansk Arbejdsgiverforening siger i dag i en kommentar til de nye ledighedstal, at virksomhederne dækker en stor del af deres behov for arbejdskraft, ved at tage ledige ind i virksomhederne, og at virksomhederne dermed løfter et betydeligt samfundsansvar.
Morten Kaspersen mener derimod, at netop typisk 3F’s medlemmer bruges som ”stødpuder” af virksomhederne – de ryger ud når der er nedgang i produktion, byggeri eller hvad det måtte være, og tages ind igen når virksomhederne mangler folk.
- Vores medlemmer bærer en stor del af omkostningerne ved det fleksible arbejdsmarked, vi har, hvor virksomhederne kan hyre og fyre efter behov. Det skurrer i mine ører, når arbejdsgiverne på den ene side siger, de mangler arbejdskraft, og samtidig fyrer vores medlemmer, fastslår Morten Kaspersen.