Mærsk syltede overfald i Indien

Indiske havnearbejdere anklager Mærsk. APM Terminals i Indien holder hånden over vold mod fagligt aktive hos underleverandør.

En chauffør med sin blodige skjorte efter et af de overfald, som arbejderne på A.P.Møller-Mærsks terminal i Mumbai har været udsat for sidste år.  (Foto: ITF.)En chauffør med sin blodige skjorte efter et af de overfald, som arbejderne på A.P.Møller-Mærsks terminal i Mumbai har været udsat for sidste år. (Foto: ITF.)

Mærsk har i ugevis kendt til nye voldelige overfald på fagligt aktive havnearbejdere i Indien. Men selskabets lokale ledelse på havneterminalen GTI i Mumbai har afvist at tage affære.

23. oktober blev to chauffører fra terminalen overfaldet af ledere fra deres arbejdsgiver, firmaet Thakur, der er hyret af Mærsk til at køre containere på havnen. Ifølge fagforeningen gav bøllerne arbejderne besked på at forlade fagforeningen TDWU.

- Vi klagede til Mærsk over overfaldet 29. oktober. Først 17. november fik vi svar. Selskabet skrev blot, at de ikke ønskede at besvare vores brev. Men at man ville sende det videre til Thakur. De har ikke taget sagen alvorligt, siger P.K. Raman, formand for TDWU.

Fyret efter overfald

Han fortæller, at de to chauffører blev fyret af Thakur dagen efter overfaldet. Men Mærsk i Mumbai afviser, at episoden har noget med forholdene på havnen at gøre.

- Den lokale ledelse i terminalen i Mumbai vurderer, at der er tale om et privat personopgør. Den har blandt andet talt med politiet. Det er en anden verden derovre og meget kompliceret, siger Pieter Schaffels fra APM Terminals' kommunikationsafdeling.

Han lover at selskabet undersøger sagen. Og at Thakur bliver fyret, hvis det viser sig, at overfaldet har med undertrykkelse af faglige rettigheder at gøre. Han forklarer desuden, at APM Terminals hovedkontor i Haag først fik oplysninger om sagen tirsdag.

Holder hånden over firma

Havnearbejdernes forbund mener, at Mærsk holder hånden over Thakur. Firmaet mistænkes for at stå bag mindst tre voldelige overfald og en lang række trusler mod ansatte siden april 2007.

I januar 2009 gav Mærsk firmaet besked på at anerkende fagforeningen TDWU. Ellers ville Thakurs kontrakt blive ophævet.

- Thakur har aldrig anerkendt fagforeningen. Alligevel har Mærsk fastholdt firmaet på havnen. Konsekvensen er disse nye overfald, siger P.K. Raman.