Mærsk afviser at fyre omstridt indisk leverandør
Overfald på fagligt aktive i Mumbai var personopgør, mener Mærsk. Fagforeninger er uenige.
A.P. Møller-Mærsk fortsætter samarbejdet med et transportfirma på selskabets havn i Mumbai trods gentagne tilfælde af vold mod firmaets fagligt aktive ansatte. (Arkivfoto.) A.P. Møller-Mærsk fortsætter samarbejdet med et transportfirma på selskabets havn i Mumbai trods gentagne tilfælde af vold mod firmaets fagligt aktive ansatte.
Mærsk-selskabet APM Terminals har afsluttet en undersøgelse af indiske lederes voldelige overfald på to arbejdere fra selskabets terminal i Mumbai i oktober.
Koncernen konkluderer, at der var tale om et privat opgør.
- Der er ikke blevet præsenteret beviser for, at episoden havde noget med deres arbejde at gøre. Derfor har vi valgt at lade sagen ligge, fortæller Pieter Schaffels, fra kommunikationsafdelingen i APM Terminals.
Han vurderer, at arbejdernes rettigheder bliver respekteret på selskabets terminal i Mumbai. APM Terminals har været i kontakt med de involverede og det lokale politi i sagen.
Fyret samme dag
Havnearbejdernes fagforening mener derimod, at overfaldet handler om undertrykkelse af arbejderne. I ugerne op til overfaldet var de ansatte involveret i en konflikt med firmaet om manglende indbetalinger af løn og pension.
- Hvis der blot var tale om en personlig konflikt, hvorfor fratog firmaet så samtidig de to ansatte deres adgangskort til terminalen? De to ansatte blev overfaldet, fordi de krævede deres ret, siger P.K. Raman, der er formand for havnearbejdernes fagforbund i Mumbai.
Arbejderne er ansat af det indiske transportfirma, Thakur, på Mærsks terminal.
International kritik
Det Internationale Transportarbejderforbund, ITF, anklager Mærsk for at holde hånden over et firma, der ikke ønsker faglig organisering på havnen. Det er tredje gang på to år, at fagligt aktive bliver overfaldet i Mumbai.
- Vi har før set, at Mærsk tager fejl, når selskabet blankt afviser kritik, både i Indien og Kina. Det er en ommer. Mærsk bør fyre det firma, før der sker flere brutale overfald, mener Henrik Berlau, der er koordinator for det internationale faglige netværk for ansatte i Mærsk og forhandlingssekretær i 3F.
Den indiske menneskeretsorganisation Human Rights and Law Network har undersøgt de tidligere overfald. Den vurderer i modsætning til Mærsk, at Thakur er ansvarlig. Ifølge ngo'en har firmaets ledelse tætte forbindelser til politi og myndigheder i området.
Læs rapport (engelsk)
Læs rapport (engelsk)