Ringe indsats mod stress i staten

De statslige arbejdspladser er for dårlige til at håndtere medarbejdernes stress. Det mener fagforbundet DJØF efter en stikprøveundersøgelse blandt tillidsrepræsentanterne på en række statslige arbejdspladser.

To ud af 15 arbejdspladser har slet ingen stresspolitik, mens 11 af 15 arbejdspladser ikke har foretaget sig noget i forhold til at sikre, at medarbejdere med stress bliver identificeret. Og det er ikke godt nok, mener formanden for DJØFs overenskomstforening for offentligt ansatte jurister og økonomer, Søren Burcharth.
- Det er skandaløst, at staten lader hånt om overenskomsten. Man skal leve op til aftalen. Det er uforståeligt, at man ikke prioriterer indsatsen højere. Staten spiller russisk roulette med de ansatte. Set i lyset af den kommende kvalitetsreform, nytter det ikke noget med tanker om god service, hvis medarbejderne er for stressede, siger Søren Burchart.
Han mener, det især er det høje arbejdstempo i blandt andet ministerierne, der går ud over medarbejderne.
- Det er svært for dem at holde takten. Vores egner undersøgelser viser, at mange har et højt sygefravær som følge af et stort arbejdspres. Det her er en samarbejdsproces på de enkelte arbejdspladser, men arbejdsgiverne skal tage overenskomsten alvorligt. Politikerne har også et ansvar for at leve op til deres egen retorik, siger Søren Burchart.
Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, giver ham ret i at det er for ringe.
- Staten og det offentlige burde gå foran med et godt eksempel. Vi vil gerne gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads, hvor man er sikret mod nedslidning, siger Thomas Adelskov.
Han mener, at det er et ledelsesansvar, at problemerne ikke er prioriteret højt nok, og han vil nu rejse problematikken over for beskæftigelsesministeren.