Virksomheder svigter uddannelse af ufaglærte

Mange virksomheder er ligegyldige overfor de ansattes efteruddannelse. De vil hellere fyre og hyre sig til nye kompetencer, viser undersøgelse.

Forbundssekretær Per Christensen understreger, at hvis Danmark skal klare de udfordringer, globaliseringen byder på, er det vigtigt, at alle arbejdsgivere forstår, at der skal helt anderledes gang i voksen- og efteruddannelse. Forbundssekretær Per Christensen understreger, at hvis Danmark skal klare de udfordringer, globaliseringen byder på, er det vigtigt, at alle arbejdsgivere forstår, at der skal helt anderledes gang i voksen- og efteruddannelse.

De ufaglærte står bagest i køen til efteruddannelse. 69 procent kommer aldrig på skolebænken, fremgår det af en ny OECD-rapport.

Samtidig viser nye danske undersøgelser, at alt for mange virksomheder er ligegyldige overfor medarbejdernes kompetenceudvikling. Især de kortuddannede, som er allermest truet af globalisering og udflytning af job.

- Lige nu ser vi de første resultater af de undersøgelser, der gennemføres i forbindelse med trepartsudvalgets arbejde. Det er ikke imponerende. Der er en tendens til, at man hellere fyrer og ansætter sig til nye kompetencer i stedet for at efteruddanne medarbejderne, siger forbundssekretær i 3F Per Christensen.

Trepartsudvalget, som regeringen har nedsat, har deltagelse af arbejdsmarkedets parter, som inden årets udgang skal komme med anbefalinger til, hvordan fremtidens voksen- og efteruddannelsesindsats kan løftes.

Alle skal med

Per Christensen understreger, at hvis Danmark skal klare de udfordringer, globaliseringen byder på, er det vigtigt, at alle arbejdsgiverne forstår, at der skal helt anderledes gang i voksen- og efteruddannelse.

- Også for 3F's medlemmer, siger forbundssekretæren, der pointerer, at der selvfølgelig er virksomheder, der gør en flot og målrettet indsats.

Dem der har får mere

Der er dog langtfra lutter nedslående meldinger i OECD's årlige rapport om verdens uddannelsessystemer "Education at a Glance 2005".

Faktisk er Danmark det land, hvor den største del af den samlede arbejdsstyrke - 46 procent - deltager i voksen- og efteruddannelse. Også når det gælder de ufaglærte er Danmark i top med 31 procent deltagende.

- Men undersøgelsen peger på, at det især er de langvarigt uddannede, der deltager i voksen- og efteruddannelse. Så selv om Danmark er placeret i top i forhold til andre lande, står de kortuddannede stadigvæk bagerst i køen, og det er bare ikke godt nok, siger han.

Tilfredshed i DA

I Dansk Arbejdsgiverforening glæder direktør Henrik Bach Mortensen sig over Danmarks placering i OECD's rapport, som, han mener, bekræfter, at Danmark har et godt udgangspunkt for at møde globaliseringen.

- Jeg er glad for, at rapporten dokumenterer den meget høje prioritet, som vi i Danmark giver voksen- og efteruddannelse, siger han.