Nyt center skal forkorte sygefravær

En arbejdsskadet risikerer på grund af sygdom at glide helt ud af arbejdsmarkedet og over på offentlig forsørgelse i løbet af 12 uger. Til gengæld kan en tidlig indsats også være med til at vende den uheldige udvikling.

Det er baggrunden for, at Arbejdsskadestyrelsen har etableret et særligt Fastholdelsescenter. Sammen med kommunerne skal centret vurdere, hvordan styrelsen bedst bidrager til, at der hurtigt bliver skabt klarhed og truffet en afgørelse i en arbejdsskadesag, så unødvendigt sygefravær undgås.
”Ofte ser vi, at Arbejdsskadestyrelsen og kommunen sidder og venter på hinandens afgørelser, hvilket blot fastholder den tilskadekomne i sygefravær. Det er ikke godt for hverken den tilskadekomne eller for kommunen og Arbejdsskadestyrelsen,” siger Anne Lind Madsen, direktør i Arbejdsskadestyrelsen.
I første omgang skal Fastholdelsescenteret behandle udvalgte nyanmeldte arbejdsskadesager. Det drejer sig foreløbig dels om ulykkessager med skader i ryg og skulder og et forventet sygefravær på mere end 30 dage, dels om erhvervssygdomssager omkring hudsygdomme hos frisører og rengøringspersonale samt hos ansatte på brødfabrikker og i restauranter.
”Sagerne er udvalgt, fordi de erfaringsmæssigt rummer en stor risiko for, at den tilskadekomne mister forbindelsen til arbejdsmarkedet, fordi det trækker ud med en afgørelse og endelig afklaring. Men hvis kommuner, fagforbund eller andre af vores samarbejdsparter har forslag til sager, som de synes skal behandles i Fastholdelsescenteret, hører vi det meget gerne,” siger Anne Lind Madsen.
Der gælder nøjagtig de samme regler for netop de sager som for alle andre sager i Arbejdsskadestyrelsen, men behandlingen af sagerne i Fastholdelsescenteret vil involvere et tættere samarbejde med i starten udvalgte kommuner. Eksempelvis skal et nyoprettet Rejsehold kunne deltage i rundbordssamtaler hos de kommuner, der har konkrete sager, som de ønsker en samlet koordineret indsats om.
Anne Lind Madsen understreger, at etableringen af Fastholdelsescenteret ikke handler om, at Arbejdsskadestyrelsen skal overtage kommunens opgaver eller presse folk tilbage i arbejde, inden de er klar til det.
”Det handler i stedet om, at vi ønsker at bidrage til at skabe en afklaring omkring den tilskadekomnes situation, så vedkommende sammen med kommunen kan koncentrere sig om fremtiden og en fortsat god tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Anne Lind Madsen.