Millioner samler støv mens AMU skranter

Knap 300 mio. kr. til voksen- og efteruddannelse blev ikke brugt i 2005. Men samtidig slås AMU-skoler med store underskud.

AMU-skolerne har i de senere år kæmpet med et støt stigende underskud. I 2004 lød det på 62 millioner kroner, og ministeriet forventer også underskud i 2005. (Arkivfoto: Harry Nielsen)AMU-skolerne har i de senere år kæmpet med et støt stigende underskud. I 2004 lød det på 62 millioner kroner, og ministeriet forventer også underskud i 2005. (Arkivfoto: Harry Nielsen)

En opgørelse fra Undervisningsministeriet viser, at 295 millioner kroner af den samlede pulje til voksen- og efteruddannelse for faglærte og ufaglærte ikke blev brugt i 2005.

Samtidig viser en anden opgørelse fra ministeriet, at AMU-skolerne gennem de sidste fire år har kæmpet med et støt stigende underskud. I 2004 lød det på 62 millioner kroner, og ministeriet forventer også underskud i 2005.

Forbundssekretær i 3F Per Christensen understreger, at en af de vigtigste forklaringer på den paradoksale situation er, at regeringen har sparet så meget, at statstilskuddet ikke som tidligere dækker de faktiske omkostninger, når skolerne kører AMU-kurser.

Ren underskudsforretning

- Det gør AMU-kurserne til en underskudsforretning for skolerne, som så holder igen med kurserne. Regeringen må se at få rettet op på skævhederne i systemet, som blandt andet har den konsekvens, at færre ufaglærte kommer på efteruddannelse, siger han.

Han er lodret uenig med Arbejdsgiverforeningen HTS, der ifølge dagbladet Politiken tager de mange uforbrugte millioner som udtryk for, at der ikke er behov for mere voksen- og efteruddannelse i Danmark, og at man derfor ikke behøver at bruge flere penge på området.

- Uddannelse er afgørende for, hvordan Danmark klarer sig i fremtiden. De mange undersøgelser der er lavet i forbindelse med trepartsudvalgets arbejde viser, at de kortuddannede fortsat står bagerst i køen, når virksomhederne sender medarbejdere på uddannelse, siger han.

Halvdelen uden strategi

Undersøgelserne i trepartsudvalget – regeringen og arbejdsmarkedets parter - viser også, at under halvdelen af de danske virksomheder har en bevidst strategi for medarbejdernes uddannelse.

- Det er afgørende, at der fra politisk hold afsættes de nødvendige ressourcer til blandt andet AMU, og jeg opfordrer regeringen, som jo har sparet 1,5 milliarder kroner på uddannelsesområdet, siden den overtog magten, til at komme ud af busken, siger Per Christensen.

Penge bruges på uddannelse

Ifølge Undervisningsministeriet vil de 295 uforbrugte millioner kr. blive brugt på erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. De 245 millioner kroner overføres til 2006, hvor de kan anvendes til øget aktivitet og til nye initiativer inden for det erhvervsrettede voksen- og efteruddannelsesområde.

De resterende 50 mio. kr. indgår i opgørelsen af Undervisningsministeriets samlede forbrug i 2005, oplyser ministeriet.

Det har ikke været muligt at få ministeriets kommentar til, hvorvidt AMU-skolernes underskud vil blive dækket.