Ingen drikkepenge til skattefar
Restauratørerne har intet at gøre med de ansattes drikkepenge og beskatningen af pengene. 3F i Silkeborg har netop fået ret i en strid med skattevæsenet om beskatning af drikkepenge.
Drikkepenge er en gave til den ansatte fra en gavmild gæst og ikke noget, arbejdsgiveren har noget med at gøre. Skattecenter Horsens mente ellers efter razziaer i Horsens' og Silkeborgs natteliv i november 2007, at arbejdsgiveren skulle indtægtsføre drikkepengene og beskatte dem som almindelig lønindkomst, inden de ansatte fik pengene. Men sådan er det ikke, skriver Nyhedsbrevet 3F.
”Betaler kunder drikkepenge uden at være forpligtet til det, må det anses at være et udslag af gavmildhed - en gave,” skriver Skat nu direkte i et brev til forbundet, efter 3F Silkeborg i november protesterede mod det lokale skattecenter.
Faglig sekretær Bo Magnussen, 3F Silkeborg, er glad for at have fået medhold.
”Drikkepenge er noget, gæsterne frivilligt giver direkte til de ansatte - ikke til restauranten, og de skal derfor beskattes som B-indkomst,” forklarer Bo Magnussen.
Det er kun, hvis arbejdsgiveren inddrager drikkepengene, at de skal betragtes som almindelig A-skattepligtig indkomst, men det vil overtræde en række regler, mener forhandlingssekretær Kenneth Novak, 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
I april kommer en sag om netop arbejdsgivernes ret til drikkepengene i voldgift, og her håber 3F en gang for alle at få afgjort, at drikkepenge tilhører personalet.
Beskattes drikkepengene som A-indkomst, skal man betale arbejdsmarkedsbidrag på otte procent. Det skal man ikke ved B-indkomstbeskatning.