1,5 millioner samtaler med ledige i 2009

Samtaler med arbejdsløse har udviklet sig til et cirkus. Sidste år blev der holdt næsten 1,5 millioner samtaler med ledige. Samtidig var antallet af opslåede job over 110.000 færre.

Godt 6.000 gange om dagen møder en arbejdsløs til samtale enten i et jobcenter eller en a-kasse. (Arkivfoto.)Godt 6.000 gange om dagen møder en arbejdsløs til samtale enten i et jobcenter eller en a-kasse. (Arkivfoto.)

Godt 6.000 gange om dagen møder en arbejdsløs til samtale enten i et jobcenter eller en a-kasse. Størsteparten af dem er jobsamtaler i jobcentrene - eller ved en anden aktør, hvis kommunen har udliciteret opgaven til et privat firma.

Generelt har ledige pligt til at deltage i en jobsamtale hver tredje måned.

Det blev til i alt næsten halvanden million jobsamtaler, cv-samtaler og rådighedssamtaler sidste år. Hvis man trækker de samtaler fra, der ikke er afholdt til tiden - og som teoretisk set ikke nødvendigvis har fundet sted - er det samlede tal kun en smule lavere: 1,3 millioner.

Morten Kaspersen, forretningsfører i 3F's a-kasse, mener, at antallet af samtaler skal holdes op mod antallet af ledige job. Fra 2008 til 2009 raslede de ledige job ned. På jobnet.dk var der over 110.000 færre nyopslåede job i 2009 end året før.

- Det nytter jo ikke at piske folk med, at de skal søge og søge, hvis der næsten ingen ledige job er, siger Morten Kaspersen.

Han mener, at de mange samtaler i virkeligheden handler om at kontrollere de ledige.

- Hvis samtalerne reelt hjalp de ledige videre, baseret på deres individuelle behov, så gav det mening. Men i stedet skal både vi og jobcentrene bruge en masse tid på at registrere og kontrollere, at der er søgt et bestemt antal job og så videre. Hele systemet bygger på mistillid til den enkelte ledige, mener Morten Kaspersen.

Samtalecirkus

SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen kalder det et samtalecirkus.

- I mange tilfælde foregår der ingenting ved de samtaler, andet end at der bliver sat et kryds for, at samtalen er holdt, så kommunen overholder reglerne. Antallet af samtaler bør komme an på den enkeltes behov. Hvis en ledig er i gang med uddannelse i for eksempel fem eller seks måneder, behøver der måske ikke være nogen samtaler undervejs, mener han.

SF foreslår til gengæld en "milepæls-samtale", en mere grundig dialog om fremtiden, og at a-kasserne overtager indsatsen for de ledige i de første ni måneder.

- Det vil samtidig frigive flere ressourcer i jobcentrene til at hjælpe dem, der har brug for en særlig indsats, siger han.