Ingen til at tjekke unges ulovlige arbejde

Politiet i Århus har ikke mandskab til at rydde op i misbrug af unge i det århusianske restaurationsliv. Foruroligende, siger faglig sekretær i Århus Rymarken.

Politiet har ikke tid til at håndtere anmeldelser, når unge arbejder ulovligt i det århusianske restaurationsliv. ((Arkivfoto: Colourbox))Politiet har ikke tid til at håndtere anmeldelser, når unge arbejder ulovligt i det århusianske restaurationsliv. ((Arkivfoto: Colourbox))

- Ka’ du ikke selv tage ud og kigge?

Det svar fik faglig sekretær Randi Smitsdorf fra 3F Århus Rymarken, da hun for et par uger siden forsøgte at anmelde to unges ulovlige arbejde på århusianske caféer.

- Politiet tog gladelig imod min anmeldelse, der i øvrigt siden er fulgt op af endnu én. Men de har ikke mandskab til at gå ud og undersøge sagerne, fik jeg at vide. Det både foruroliger og harmer mig meget. Som fagforeningsmedarbejder har jeg ingen myndighed til at gribe ind, hvis der foregår noget, som er imod reglerne, siger Randi Smitsdorf.

Flere henvendelser end normalt

3F Rymarken har i sommer haft flere henvendelser end normalt fra unge under 18 år, som serverer i det århusianske caféliv.

En tendens som også bekræftes af Jobpatruljekoordinator Martin Larsen fra LO-sektion Århus, Silkeborg, Favrskov og Djursland. Patruljen har både ved nye besøg og genbesøg på steder fra sidste år konstateret, at brugen af ung arbejdskraft breder sig.

- Der er flere ting i det her, siger Randi Smitsdorf.

Dels sparer caféerne 55 til 60 kroner i timen ved at ansætte unge under 18. Dels må personer under 18 år ifølge bevillingsloven slet ikke arbejde i lokaler, hvor der serveres spiritus. Men derudover bryder mange arbejdsgivere også arbejdsmiljøloven, da unge for eksempel ikke må slæbe tunge ølkasser og fustager.

- Som reglerne er, må en ung opvasker godt stå i køkkenet, men vedkommende må ikke rydde af bordene i lokalet, hvor der serveres spiritus, fortæller Randi Smitsdorf, der også har anmeldt to steder til Arbejdstilsynet.

- I 99 procent af de tilfælde, hvor vi har fortalt arbejdspladserne om reglerne for unge, siger arbejdsgiverne, at det var de slet ikke klar over, fortæller Martin Larsen fra Jobpatruljen.

Politiet har travlt med deres reform

Hos Østjyllands Politi erkender politikommissær Vagn Martinussen fra særlovsafdelingen, at anmeldelser om unges arbejdsmiljø ikke har førsteprioritet.

- Nu er det jo sådan, at vi i øjeblikket er ved at køre den store politireform ind, og derfor vil der være ting, vi må prioritere ned. Vi er nødt til at afgøre fra dag til dag, om det er muligt at tage ud til sådanne anmeldelser om overtrædelse af restaurationsloven. Har vi travlt, kan vi kun love at se på forholdene ved lejlighed. Men når vores specialpatrulje tager ud og kigger på for eksempel værtshuse, så undersøger den også, hvem der arbejder på stedet, og om der er nogle unge under 18 år, siger Vagn Martinussen.