Hjørring aktiverede ledige ulovligt
Hjørring Kommune aktiverede ulovligt ved at lade ledige gøre rent hos pensionister for 36 kroner i timen. 3F kræver indgreb overfor kommunerne.
Hjørring Kommune aktiverede ulovligt ved at lade ledige gøre rent hos pensionister for 36 kroner i timen har Arbejdsmarkedsrådet i Nordjylland netop afgjort. Pensionister og børnefamilier i Hjørring Kommune har i årevis fået gjort rent af ledige i aktivering for 36 kroner i timen.
Men det er sket i strid med reglerne, fordi prisen på arbejdet har været alt for lav.
Det har Arbejdsmarkedsrådet i Nordjylland for nylig afgjort på baggrund af en klagesag rejst af LA - Landsorganisationen af Arbejdsledige.
"Hjørring Kommunes projekt familieservice er konkurrenceforvridende ved en timebetaling på 36 kroner", lyder det i afgørelsen.
Arbejdsmarkedsrådet opfordrer desuden Hjørring Kommune til at sætte en timepris, der følger markedsprisen. Det sker med henvisning til, at mindstetimelønnen for rengøring i private hjem i 2005 var 96,28 kroner plus moms og andre udgifter.
I stedet for at mangedoble prisen på rengøringsydelser har Hjørring Kommune lukket sit projekt for ledige. Men det bør ikke være den eneste konsekvens af sagen, mener 3F.
Her vurderer arbejdsmarkedspolitisk sekretær Poul Hansen, at mindst hver tredje danske kommune har tilsvarende projekter.
- Mange kommuner sætter på den ene eller anden måde aktiverede i sving med rengøring og anden service for borgerne. Det sker ofte på ulovlig vis og på en sådan måde, at konkurrencen bliver skæv. Dertil kommer aktiveringsfabrikkerne, hvor ledige udfører produktionsopgaver for private firmaer, siger Poul Hansen.
Efterlyser indgreb
Han efterlyser handling fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og politikerne på Christiansborg.
- Det er ikke nok, at projektet i Hjørring lukker og slukker, ligesom andre projekter nedlægges eller laves om, når de bliver afsløret. Hjørring og andre kommuner bliver ikke mødt med sanktioner og straf, når de aktiverer ulovligt. Derfor dukker der hele tiden sager op om dybt problematiske aktiveringsprojekter, siger Poul Hansen.
Han pointerer, at de lediges retssikkerhed bliver krænket, og at ledige har mere end svært ved at nægte at deltage i ulovlige aktiveringsprojekter.
Kan ikke rejse sager
Birgit Nygaard, der er fuldmægtig i Arbejdsmarkedsrådet i Nordjylland, kan ikke give et bud på, om der er andre nordjyske kommuner, der har projekter, der minder om Hjørrings og derfor er ulovlige.
- Arbejdsmarkedsrådet kan ikke se på kommunale projekter af egen drift, og vi kan heller ikke undersøge kommunerne i området. Det er op til private firmaer eller organisationer med interesse i aktiveringsprojekter at rejse klagesager om aktivering, siger Birgit Nygaard.
Arbejdsmarkedsrådet har imidlertid afgjort en tilsvarende sag mod Aalborg Kommune sidste år.
Også i den sag var der tale om ulovlig og konkurrenceforvridende aktivering med ledige, der blev sat til at gøre rent for kontanthjælpen.
Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Ulrik Petersen kan ikke give et bud på, hvor mange kommuner, der har aktiveringsprojekter, der ligner det i Hjørring.
- Men vi har gennem de seneste år haft fokus på konkurrenceforvridning. Og vi siger klart, at hvis man har lignende projekter til en billig pris, så er de kun for en meget afgrænset målgruppe, der ellers ikke ville bruge private firmaer, oplyser Ulrik Petersen.
Han henviser i øvrigt til, at Arbejdsmarkedsstyrelsen netop har udsendt en ny vejledning til kommunerne om reglerne for konkurrenceforvridning i aktiveringsprojekter, der har med rengøring, havehjælp og anden borgernær service at gøre.