Tre år med mudder i Magleby Kirke

Påbud fra Arbejdstilsynet, der på tredje år stadig ikke er rettet op på. 3F Slagelse raser over sag fra Magleby Kirke, der trækker i langdrag.

Menighedsrådet ved Magleby Kirke har på tredje år ikke rettet ind efter de påbud, de fik i januar 2006. (Privatfoto)Menighedsrådet ved Magleby Kirke har på tredje år ikke rettet ind efter de påbud, de fik i januar 2006. (Privatfoto)

Påbud fra Arbejdstilsynet, der på tredje år ikke efterleves. I 3F Slagelse er man godt træt af en sag fra Magleby Kirke, der begyndte i januar 2006.

Arbejdstilsynet gav dengang Magleby Kirke syv påbud om at foretage arbejdspladsvurdering, APV, indrette omklædnings- og badeforhold, benytte en autoriseret rådgiver med mere.

I dag, to et halvt år efter, er der ganske vist rådet bod på fire-fem af påbuddene. Men tilbage står også en APV bestående af få, håndskrevne linjer, hvoraf det fremgår, at intet er galt. Og 3F'eren Henny Petersen må stadig spise frokost i en garage og køre over fem kilometer til Ørslev Kirke i nabosognet for at bade. Ifølge bekendtgørelsen om faste arbejdssteders indretning skal der ellers være adgang til bad på arbejdspladsen.

- Velfærdsforanstaltningerne er på tredje år stadig ikke i orden for vores medlem. Og så står vi med en tynd og mangelfuld APV. Det er helt utilstedeligt, siger faglig sekretær i 3F Slagelse, Niels Erik Danielsen.

Vi har efterkommet påbud

Bjarne Myhre, Magleby Menighedsråd, understreger i en mail til Nyhedsbrevet 3F, at man i høj grad har arbejdet på at efterkomme påbuddene.

"Vi har blandt andet installeret automatisk kimeanlæg, en gangbro over hvælvingerne er under opførelse, og der er indkøbt el-rive til kirkegården," skriver Bjarne Myhre.

I forhold til de manglende velfærdsforanstaltninger skriver Bjarne Myhre, at "vi arbejder på en løsning tilpasset den nuværende situation".

Hvad mener du om, at graveren må indtage frokost i en garage?

"Hvis graveren indtager sin frokost i en garage, må det være fordi, hun ønsker det. Vi har kirkeladen, som er pænt møbleret med tilsvarende køkken, og som står til hendes rådighed," skriver Bjarne Myhre.

Har I efter egen vurdering lavet en fyldestgørende APV?

"Vi har gennemført APV med deltagelse af medarbejderne. Fyldestgørenhed og ikke mindst værdien af APV'en kan vurderes på mange måder, når det drejer sig om små "firmaer", skriver Bjarne Myhre.

Som at tale for døve øren

Henny Petersen bekræfter, at hun er blevet inddraget i APV'en.

- Men på trods af de problemer, jeg påpegede, gik samtalen hele tiden på, at der ikke var noget galt. Og at vi "finder ud af det hen ad vejen". Det gik meget hurtigt, og vi skulle skynde os at skrive under, siger Henny Petersen.

Hun indtager normalt sin frokost i garagen - eller værkstedet som hun selv kalder det - fordi der i vinterperioden er for koldt i laden.

- Kun til møder er der varmet op. Det går ikke i det daglige, for det bliver alt for dyrt. Desuden er der konfirmandundervisning i laden, siger Henny Petersen.

Afdelingen har sendt klage

3F-afdelingen har nu klaget til Arbejdsmiljøklagenævnet over Arbejdstilsynets tilsyn med Magleby Kirke. Afdelingen ønsker også en vurdering af, hvorvidt APV'en kan accepteres.

I Arbejdstilsynet siger tilsynschef Jens Lauritsen, at man ikke ønsker at udtale sig om tilsynets håndtering af sagen, så længe klagesagen kører.

Det autoriserede rådgivningsfirma, AA Danmark, blev hyret som miljørådgiver for Magleby Kirke, efter Arbejdstilsynet havde udstedt påbud i december 2005. AA Danmark ønsker heller ikke at udtale sig, så længe sagen verserer.