DA: Styrk arbejdsgiveres indsats mod fravær
Når nu regeringen sætter et tværministerielt udvalg i gang med at granske sygefraværet med henblik på at reducere det med 20 procent i 2015, kunne den passende se på nogle af de regler, der koster arbejdsgiverne mange penge. Det gælder blandt andet reglen om, at arbejdsgiveren skal betale sygedagpenge i to uger, hvis en medarbejder melder sig syg den sidste dag på jobbet.
Forslaget er en del af en lille pakke på tre forslag, som direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Henrik Bach Mortensen, fremlægger med henblik på at styrke virksomhedernes grundlag for at arbejde med sygefraværet.
Ifølge DA vil forslaget om, at arbejdsgivere kun skal betale sygedagpenge i ansættelsesperioden, sikre dem mod, at lønmodtagere efter en opsigelse som chikane melder sig syg og derved pålægger arbejdsgiveren en ekstra udgift i form af sygedagpenge, selv om ansættelsesforholdet er ophørt.
Desuden foreslår DA, at indføre en regel om, at arbejdsgivere ikke kan pålægges at betale sygedagpenge i yderligere15 dage, hvis en ansat må sygemelde sig igen på grund af den samme sygdom efter at have genoptaget arbejdet. De nuværende regler om, at sygefraværet regnes for at være ophørt, så snart lønmodtageren har genoptaget arbejdet, indebærer ifølge DA risiko for en straf af arbejdsgivere, der forsøger at hjælpe deres medarbejdere hurtigt på arbejde efter en sygdomsperiode.
Endelig vil DA gerne af med reglerne om, at arbejdsgivere i visse situationer mister refusionen for sygedagpengene, selv om de stadig udbetaler løn til sygemeldte medarbejdere. Det sker eksempelvis, hvis en medarbejder tilkendes førtidspension. I så fald bortfalder refusionen af sygedagpengene straks, mens arbejdsgiveren stadig skal betale fuld løn i opsigelsesperioden.
Hvis refusionen opretholdes, så længe ansættelsesforholdet består, vil den enkelte virksomhed ifølge DA blive tilskyndet til at fastholde sygemeldte medarbejdere, fordi de i så fald ikke løber risikoen for at bære udgifterne til løn under sygdommen helt alene.
Henrik Bach Mortensen gør opmærksom på, at sygefravær hvert år koster virksomhederne et tocifret milliardbeløb, og at det trækker medarbejdere ud af et arbejdsmarked, hvor det er yderst vanskeligt at finde erstatningsarbejdskraft.
”Skal det tværministerielle udvalgs arbejde lykkes, er det nødvendigt, at fokus bliver rettet mod de områder, hvor sygefraværet er særligt stort. Det gælder den offentlige sektor samt dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, som ikke kommer i arbejde på grund af sygefravær. Kommissoriet for udvalgets arbejde burde mere klart pege på disse problemområder,” siger Henrik Bach Mortensen.
Han tilføjer, at virksomhederne betaler ca. 70 pct. af omkostningerne ved sygefravær.
”Derfor har netop virksomhederne en meget markant tilskyndelse til at arbejde med et lavere sygefravær. Nye omkostninger på virksomhederne er altså ikke vejen frem. Derimod vil DA gerne deltage i en dialog om en bedre sygefraværsindsats,” lover Henrik Bach Mortensen.
Læs mere om DA-forslagene på adressen http://www.da.dk/bilag/Dok2.doc