Grønne arbejdsgivere vil afskaffe Østaftalen
Gartnerier har akut brug for billig arbejdskraft for at overleve. Derfor skal Østaftalen ikke forlænges, lyder det fra arbejdsgiverne på det grønne område.
De hårdt pressede gartnerier har akut brug for billig arbejdskraft for at overleve. Derfor skal Østaftalen ikke forlænges, lyder det fra arbejdsgiverne på det grønne område. Overgangsordningerne for de otte nye EU-lande i Østeuropa forhindrer det kriseramte danske gartnerierhverv i at ansætte den nødvendige billige arbejdskraft fra Østeuropa.
Gartnerierne risikerer at blive udkonkurreret af udlandet og tvunget til at lukke og slukke. Derfor skal Østaftalen ikke forlænges, når den udløber 1. maj i år.
Sådan lød den kontante udmelding fra en række gartneriejere og arbejdsgiverorganisationer på det grønne område på et seminar torsdag 9. februar i København om danske løn- og ansættelsesvilkår set i lyset af konkurrencevilkårene i EU.
Værter for seminaret var SALA (Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger) og GLS-A (Gartneri, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere).
Helt fri adgang
- Der skal være helt fri adgang for udenlandsk arbejdskraft, og for at danske virksomheder kan udlicitere arbejde til virksomheder i EU. Det er en forudsætning for, at EU kan opnå en konkurrencekraft, der kan matche resten af verden. I dag begrænser Østaftalen dette, sagde Nils J. Andreasen, administrerende direktør i SALA.
Han pegede også på, at det danske arbejdsmarked i forvejen er godt beskyttet mod løndumpning.
- Det er alligevel yderst tvivlsomt, om østeuropæiske arbejdere vil tage job fra danske lønmodtagere, da danskerne alligevel ikke vil have denne type job, sagde Nils J. Andreasen med henvisning til blandt andet sæsonjob som jordbærplukning og fældning af juletræer.
Kurs mod afgrunden
Blandt deltagerne i konferencen var flere chefer fra store danske gartnerier, som gav udtryk for, at deres branche er dyb krise på grund af den hårde konkurrence fra udlandet.
- Vi er ekstremt sårbare på lønnen og har reelt valget mellem at reducere staben med 50 procent, eller hyre arbejdere fra Østeuropa. Jeg frygter alvorligt for branchens fremtid, sagde Kristian Madsen, direktør i Gartneriet PKM A/S.
Og fra Mads Pedersen, ejer af Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS., kom der dystre udmeldinger.
- Det går uhyggeligt hurtigt i den gale retning for tiden. Vi skal konkurrere med lønninger på fire euro (30 kroner, red.) i timen i Ukraine. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at satse på kvalitet, men vi er stadig presset af den benhårde konkurrence, sagde han.
3F: Tænk langsigtet
Som en af de få repræsentanter fra lønmodtagerne havde formand for 3F's Grønne Gruppe Arne Grevsen bevæget sig ind i løvens hule og blev mødt med en hel del skarpe spørgsmål fra salen.
- Vi skal passe på, at adgangen til udenlandsk arbejdskraft ikke bliver en sovepude for vores egen udvikling af vores erhverv. Som organisationer har vi en forpligtelse til at sikre, at den kortsigtede økonomiske interesse ikke bliver den fællesnævner, som hele branchen skal rette sig efter, sagde Arne Grevsen.
Han understregede også 3F's ønske om en forlængelse af Østaftalen.
Hjort vil forlænge Østaftalen
En del tyder da også på, at de grønne arbejdsgiveres krav ikke vil blive opfyldt.
På seminaret var der i hvert fald ikke opbakning til at afskaffe Østaftalen fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
- Jeg forstår godt, at I er bekymrede for fremtiden for jeres erhverv. Men løsningen er altså ikke at skabe et A- og B-arbejdsmarked. Det vil være stærkt problematisk, hvis vi skulle tillade kolonnearbejdere, som vi har set hos Danish Crown i Tyskland, sagde Claus Hjort Frederiksen.