Unge uden læreplads bliver straffet
Murerlærling Daniel Wetterstein har udsigt til halvering af ydelsen i skolepraktik - fra 40 til under 20 kroner i timen
18-årige Daniel Wetterstein rammes hårdt af regeringens plan. Han er allerede ramt som følge af arbejdsgiverens konkurs. Nu vil regeringen halvere hans ydelse i skolepraktik til knap 20 kroner i timen. (Foto: Harry Nielsen.) For et par måneder siden fik 18-årige Daniel Wetterstein fra Albertslund knap 75 kroner i timen som murerlærling. Så gik hans arbejdsgiver konkurs, og Daniel måtte fortsætte sin uddannelse i skolepraktik på teknisk skole til knap 40 kroner i timen. Nu vil regeringen og Dansk Folkeparti sætte hans ydelse ned til 19,30 kroner i timen.
Daniel Wetterstein rammes, fordi skolepraktikydelsen for hjemmeboende over 18 år som et led i den såkaldte genopretningsplan sættes ned fra 1475 kroner om ugen til ca. 715 kroner om ugen.
- Jeg synes i forvejen ikke, at lærlingelønnen er voldsom høj, så det er slemt nok, at man får mindre, når man helt uden egen skyld kommer i skolepraktik. Endnu en halvering vil ramme vildt hårdt. Det er ungdomsfjendsk, siger han.
- Selv om man bor hjemme, betaler man jo husleje og har faste udgifter til for eksempel tøj, bus og benzin til knallerten.
Daniel Wetterstein og hans fagforening har forgæves forsøgt at finde en alternativ læreplads.
- Jeg håber, jeg kan finde en arbejdsgiver hen over sommeren. Jeg fortsætter ikke i skolepraktik resten af min læretid til den latterlige ydelse. Så må jeg droppe uddannelsen og finde noget andet arbejde, siger han.
Frygt for øget frafald
Et øget frafald fra erhvervsuddannelserne er netop 3F's største bekymring ved ændringerne i skolepraktikydelsen. Da regeringen i 2004 beskar ydelsen i skolepraktik betød det, at mange simpelthen droppede uddannelsen.
- Det bliver endnu værre nu, og regeringens mål om at få 95 procent af de unge til at gennemføre en uddannelse forsvinder langt ud i horisonten, siger Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F.
- Skolepraktik er en nødløsning, det er vi enige med regeringen om. Men det reelle problem er, at der mangler praktikpladser. De problemer løser man ikke ved at halvere ydelsen. Man straffer blot en række unge mennesker, som uforskyldt er blevet offer for krisen.