Arbejdsgiverne bortviser flere

Antallet af bortvisninger i industrien er mere end fordoblet på fire år. Selv om en bortvisning er i strid med reglerne, koster den sjældent mere end en fyring.

- Mange af de bortvisninger, vi ser, er desværre uretmæssige. Men i regelen sker der kun det, at bortvisningen via en faglig voldgift bliver ændret til en almindelig afskedigelse, siger Børge Frederiksen. (Foto: Harry Nielsen)- Mange af de bortvisninger, vi ser, er desværre uretmæssige. Men i regelen sker der kun det, at bortvisningen via en faglig voldgift bliver ændret til en almindelig afskedigelse, siger Børge Frederiksen. (Foto: Harry Nielsen)

Arbejdsgivere skrider stadig oftere til den ultimative løsning, når de vil af med en medarbejder: bortvisning.

Fra 2003 til 2007 steg antallet af bortviste 3F'ere i industrien med 120 procent, og de øvrige forbund kan melde om en lignende tendens.

Alene fra 2006 til 2007 har 3F's Industrigruppe noteret en stigning på 38 procent, og niveauet er ikke faldet i år.

Ved en bortvisning sparer arbejdsgiveren den opsigelsesløn, medarbejderen har ret til ifølge overenskomsten.

- Mange af de bortvisninger, vi ser, er desværre uretmæssige. Men i regelen sker der kun det, at bortvisningen via en faglig voldgift bliver ændret til en almindelig afskedigelse, så medlemmet får sit opsigelsesvarsel alligevel. Arbejdsgiveren løber altså ingen økonomisk risiko ved at tage chancen, sagde formanden for Industrigruppen, Børge Frederiksen, da 3F's tillidsfolk i jern- og metalindustrien i weekenden holdt landsmøde.


Vold, tyveri og fuldskab

En bortvisning er i orden, hvis der er tale om en "grov misligeholdelse" af reglerne på arbejdspladsen. De tre sikre grunde er vold, tyveri og fuldskab - især hvis virksomheden har en alkoholpolitik.

- Der kan også være andre årsager. Men det er ikke bortvisningsgrund, hvis man ringer en time for sent og melder sig syg. Desværre ser vi den type forklaringer, sagde CO-industris daglige leder, Arne Sørensen, i weekenden på et branchemøde for tillidsfolk på støberierne.

I CO-industri, der forhandler overenskomsten med DI, vil man nu undersøge, om der er mulighed for at straffe arbejdsgivere, der bortviser uden gyldig grund.

- Vi vil analysere, om det kan lade sig gøre at føre sagen videre i Arbejdsretten, så arbejdsgiveren også får en bod. Så vil der være en økonomisk risiko, og det kan måske afholde andre fra at gøre forsøget, siger Børge Frederiksen.