Døden kom med et højt brag
Forløbet er rekonstrueret på baggrund af oplysninger fra Energistyrelsen, DONG's rapport om ulykken og samtaler med Sam Youngmans forældre og brødre. Firmaerne har ikke ønsket at kommentere på det konkrete forløb.
(Grafik: Lau Mattesen ) 12. november 2009
Sam er netop kommet hjem fra et job i den hollandske del af Nordsøen, da hans arbejdsgiver, firmaet Tristar, ringer til ham. Han skal udlejes til at lave en tryktest i en brønd på DONG's felt, Nini B, 200 kilometer fra Jyllands vestkyst.
Sam er bekymret. Han forklarer, at han ikke er kvalificeret til opgaven. En leder fra firmaet forsikrer, at han udelukkende skal med for at lære og ikke får ansvar for operationen. Til sidst siger han ja.
15. november kl. 19
Sam ringer hjem til sin far fra boreriggen. Han lyder lettet.
- Jeg tror, at jobbet bliver aflyst. De har ikke det rette udstyr. Der er ingenting gjort klart. Efter alt det ballade med at få mig herud. Jeg er snart hjemme igen, siger han.
Det er sidste gang, Mike Youngman hører fra sin søn. Kort efter udsteder platformens boreansvarlige en tilladelse til opgaven.
15. november kl. 22.10
De tre arbejdere, der tester brønden NB-03, er hyret ind fra to forskellige vikarfirmaer. Operatøren er blot 21 år gammel. De pumper nitrogen ned i brønden under højt tryk.
Udstyret, der skal måle trykket bliver brugt forkert. Trykket er derfor højere, end Sam tror. Han går inde i det i det farlige højtryksområde. Ingen stopper ham. Ingen har fået at vide, at han blot er med for at lære. Han knæler ned for at aflæse trykket på måleren.
Med et højt brag blæser en sikkerhedsventil uden varsel gas ud. Sam ser op. Trykket får et metalrør til at dreje med stor hast, og det rammer ham på højre side af hovedet. En kranfører ser Sams hjelm flyve hen over dækket. Braget får flere kolleger til at komme ilende. De ser Sam ligge livløs.
Fakta om ulykken
- Holdet brugte måleudstyret forkert og placerede det i et farligt højtryksområde.
- Sam bevægede sig derfor ind på det farlige område.
- Der blev brugt det forkerte målepapir, så trykket var højere, end det så ud til.
- Metalrøret, der ramte Sam, var ikke understøttet og havde en forkert længde.
Energistyrelsen vurderer blandt andet at:
- Mærsk, DONG og Schlumberger ikke har ført forsvarligt tilsyn med arbejdet.
- Schlumberger ikke sikrede sig, at mandskabet havde den nødvendige erfaring, og at udstyret blev sat korrekt op.
- arbejdstilladelse og planlægningsmøde før opgaven blev anvendt på en "hastig og overfladisk måde."
- der ikke blev ført den nødvendige kontrol med Sams arbejde i betragtning af, at han ikke havde tilstrækkelig erfaring med udstyret.
- de arbejdere, der blev hyret ind til jobbet, ikke fik den nødvendige oplæring og instruktion.
I DONG's interne rapport er anført mindst 19 årsager, der kunne have forhindret dødsulykken. Rapporten anbefaler, at der bliver strammet op på kontrollen med entreprenørfirmaer og indlejet personale.
Blandt andet anbefales det, at Maersk Drilling fremover kontrollerer arbejdsstedet, når der gives tilladelse til en opgave.