Partifarve afgør om kommuner udliciterer

Kommuner med en borgerlig borgmester har oftere planlagt at udlicitere den kommunale service end socialdemokratiske kommuner.

Kommuner med en borgerlig borgmester har oftere planlagt at udlicitere den kommunale service end socialdemokratiske kommuner. (Arkivfoto)Kommuner med en borgerlig borgmester har oftere planlagt at udlicitere den kommunale service end socialdemokratiske kommuner. (Arkivfoto)

Kommuner med socialdemokratiske borgmestre udliciterer slet ikke så meget som kommuner, hvor borgmesterkæden hænger om halsen på en borgelig.

Det viser svar fra kommunernes direktører, som Fagbladet 3F har indsamlet blandt 64 af landet 98 kommuner.

Mens 75 procent af kommuner med et konservativt flertal og 48 procent af venstrekommunerne har planlagt udliciteringer for 2008, så har kun 38 procent af kommuner med socialdemokratiske borgmestre planlagt udlicitering.

Det viser, at udlicitering er et spørgsmål om politisk vilje og ikke har noget med kommunernes størrelse at gøre, mener kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

- Mange troede, at kommunalreformens større kommuner ville medføre mere udlicitering. Men der er en tendens til, at højrefløjen er langt fremme, siger Roger Buch.

Der er stor forskel på den førende kommune Gribskovs grad af udlicitering på 30 procent og Nyborg på 14 procent i den anden ende. Det viser, at der er enorme muligheder inden for den enkelte kommune, forklarer Roger Buch.

De vurderinger er Niels A. Andersen fra Copenhagen Business School enig i. I svarene fra kommunaldirektørerne er der ingen tendens til, at større kommuner udliciterer mere end små.

Giver det ballade eller virker det?

Derimod betyder partifarve tilsyneladende meget. Langt flere socialdemokratiske kommuner har sagt fra over for udlicitering. Ofte fordi de rent politisk er imod det, vurderer han.

- Mange venstreborgmestre er gået forrest. For hvem skulle ellers gøre det? Men mange har brændt nallerne, så nu har de et mere realistisk forhold til udlicitering. De overvejer, om det giver ballade og om det virker, siger Niels A. Andersen.

Han ser mange, at mange kommuner kommer i klemme, når de udliciterer. På den ene side, vil de gerne beskrive opgaverne så grundigt, at de får den rette service fra de private firmaer. Men på den anden side er det svært at sætte tal på nærhed og omsorg.

- Udlicitering kræver tillid til de private firmaer, men det har det med at producere mistillid til de ansatte. Kommunerne bliver fanget mellem et registreringshelvede og usikkerhed omkring den opgave, de har solgt, siger Niels A. Andersen.

Han forudser flere konflikter i takt med, at kommunerne udbyder flere opgaver til private firmaer. Særligt når det er kommunernes kerneopgaver som børnepasning og ældrepleje, der bliver overdraget til private, vil der komme flere konflikter.