Politiet sylter illegal-sager
Arbejdsgivere taget på fersk gerning i brug af illegale udlændinge går fri i årevis, fordi politiet har nedprioriteret den type sager. Det skyldes ressourcemangel, siger politiet.
Arbejdsgivere, der scorer kassen på at lade illegale udenlandske arbejdere knokle til 20 kroner i timen, kan ustraffet gå rundt i årevis, selv om de er taget på fersk gerning, og selv om fortjenesten er i millionklassen.
Politiet har bevidst nedprioriteret den type lovovertrædelser, så sagsbehandlingen trækker i langdrag. Fagbladet har kigget på en række sager om grov udnyttelse af illegale, heriblandt nogle af de helt store sager, som har fået lov til at samle støv i årevis. Blandt andet hos Horsens Politi, som beskrevet på de næste sider.
- Det er et spørgsmål om ressourcer og prioritering. Vold er for eksempel prioriteret højere, forklarer vicepolitimester Kristian Skovhus, Horsens Politi, om årsagen til en sagsbehandlingstid, der skal tælles i år snarere end måneder.
Opsøger ikke illegale selv
Chefkriminalinspektør Aage Nørgaard Jensen fra Aalborg Politi siger det mere klart: Sager om brug af illegal arbejdskraft står nederst på politiets liste, når der skal prioriteres i hverdagen. Fordi politiet mangler ressourcer.
- Voldtægt, røveri og rockermord kommer i første række. Men vi ser med alvor på sager om illegale, og når vi får en anmeldelse, reagerer vi. Men vi opsøger ikke arbejdspladserne og afslører illegale. Det tror jeg ikke, der er nogen politikredse, der gør, siger han.
Afkriminaliserer området
Professor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, kritiserer nedprioriteringen, men påpeger, at det er et problem for politi og anklagemyndighed, at de pålægges opgaver, uden at der følger de nødvendige midler med.
- De enkelte politimestre vil udnytte penge og folk bedst muligt, og så prioriterer de. Men hvis nedprioriteringen bliver permanent, afkriminaliserer politiet hele områder, og det er i strid med straffe- og retsplejelovgivningen, siger han.
Knæk i retsbevidstheden
Han pointerer også, at politiet ifølge retsplejeloven har pligt til at efterforske strafbare forhold.
- Den almindelige borgers retsbevidsthed risikerer at lide et knæk, når man oplever, at politiet ikke følger op på anmeldelser, siger han.
Et ekstremt eksempel på, hvad prioritering kan medføre, findes hos Frederikssund Politi, hvor knap 700 straffesager i slutningen af 1990'erne hobede sig op på grund af nogle store sager om økonomisk kriminalitet. Et stort antal sager måtte til sidst droppes på grund af forældelse.
Anmeldelser tredoblet
Helt nye tal fra Rigspolitiets Statistikkontor viser, at antallet af anmeldelser af illegalt arbejde er steget i takt med politiets nedprioritering. På landsplan er antallet af anmeldelser af arbejdsgivere, der har brugt illegale, næsten tredoblet på fem år. Fra 39 anmeldelser i 1998 til 109 anmeldelser i 2002, og så er det endda kun toppen af isbjerget.
Det dokumenteres af en undersøgelse som Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) har gennemført inden for bygge- og anlægsområdet, landbrug, skovbrug og gartneri.
Undersøgelsen vurderer, at der i 2002 var 6.555 illegale arbejdstagere i landet - de fleste fra Polen, Letland og Litauen. I øvrigt en stigning på ti procent i forhold til en tilsvarende undersøgelse i 1999. BAT vurderer endvidere, at samfundet årligt går glip af omkring 460 millioner kroner i manglende skat og told som følge af det illegale arbejde.
Fagbevægelse trækker læs
Hvis ikke fagbevægelsen i stor udstrækning havde påtaget sig arbejdet med at overvåge og jage arbejdsgivere, der udnytter illegale, ville der stort set være frit slag for illegalt arbejde på det danske arbejdsmarked.
- Vi vil meget gerne gøre en indsats. Men det koster så meget tid, at vi ikke kan blive ved, siger faglig sekretær i SiD Lyngby Jan Richelsen, der bruger meget tid på at jage illegale.
- Folketinget har nu pålagt regeringen at stoppe illegalt arbejde. Men hvis ikke lovgivningen føres ud i livet med de nødvendige midler bag, så det slår igennem i de lokale politikredse, nytter det ikke. Så har det illegale arbejde for alvor frit spil, siger han og indskyder, at det nogle gange virker, som om politiet ønsker, at fagbevægelsen lader være med at anmelde illegale, fordi det bare giver dem mere arbejde.
- Og vi serverer endda sagerne på et sølvfad med præcis angivelse af tid, sted og hvor de illegale kan pågribes, siger han.