Dansk ligestilling er billigere end svensk
Det nye ligestillingsorgan får tildelt færre penge end tilsvarende organer i de nordiske lande. Men man kan ikke sammenligne landene, mener Inger Støjberg.
Der er afsat seks millioner kroner om året til det nye uafhængige ligestillingsorgan. Det er langt under niveauet i de andre nordiske lande. (Arkivfoto) Folketinget vedtog i sidste uge et nyt uafhængigt organ for ligestilling mellem kønnene. Men kritikere mener, at der er tale om en skrabet model, der ikke kan matche de tilsvarende organer i Sverige, Norge og Island.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg svarer nu tilbage, at de 2,6 millioner kroner, der er afsat til lønninger, er afsat med skelen til, hvad der tidligere er blevet afsat til opgaver inden for det etniske område. Hun mener ikke, at det er rimeligt at sammenligne med de øvrige lande i Norden.
- Bevillingen til løsning af opgaver på kønsområdet i Institut for Menneskerettigheder kan ikke ses isoleret. Både Ligestillingsafdelingen, Ligebehandlingsnævnet, andre ministerier og universiteter løser på forskellig måde ligestillingsopgaver. Derudover ydes der også støtte til kvindeorganisationer, siger Inger Støjberg.
Langt fra svenske naboer
I alt er der afsat seks millioner kroner om året til det nye uafhængige organ, hvoraf de 2,6 millioner kroner er afsat til løn.
Det svarer til, at der bliver råd til omkring fem akademiske medarbejdere og en sekretær. Det er på niveau med det tilsvarende ligestillingsorgan på Island, hvor befolkningen er cirka 16 gange mindre.
Ifølge advokat fra Teknisk Landsforbund og ph.d. i ligeløn Byrial Bjørst skulle der have været afsat penge til 20 medarbejdere, hvis vi skulle op på niveau med svenskerne.
SF foreslår ombudsmand for ligestilling
Ligestillingsordfører for SF Pernille Vigsø Bagge er bekymret over, at der ikke er sat flere penge af. Hun tvivler på, at Institut for Menneskerettigheder vil være i stand til at leve op til de krav, som EU stiller til det nye ligestillingsorgan.
Hun vil derfor have en evaluering af det nye organ senest efter to år. Står det til SF, skal Danmark have en særlig ligestillingsombudsmand med fokus på køn.
- Hvis vi får en ny regering, vil vi kigge på, hvordan man kan strukturere det bedre. Det er vores overbevisning, at EU i sit direktiv har skelet til de steder, hvor de har en ligestillingsombudsmand. Den funktion kommer det nye organ under Institut For Menneskerettigheder ikke til at løfte, siger Pernille Vigsø Bagge.