Kommuner aktiverer ledige i eget hjem
Flere kommuner aktiverer nu kontanthjælpsmodtagere i hjemmet, men nu lukker Arbejdsmarkedsstyrelsen for tilskud. Hjemmeaktivering kan aldrig føre til job, lyder kritik.
De svageste kontanthjælpsmodtagere skal op af sofaen, mener man i Slagelse og Gribskov kommuner, som har opfundet aktivering i eget hjem. (Tegning: Bob Katzenelson) Slagelse og Gribskov kommuner har fået en ny idé: De svageste kontanthjælpsmodtagere aktiveres i deres eget hjem. I Slagelse har hjemmeaktivering – i form af et projekt kaldet ”Job og Anerkendelse” – kørt siden januar.
Jobcenterchef Hans Rasmussen forklarer, at projektet er målrettet borgere, der ikke kan aktiveres uden for hjemmet, og at aktiveringen er individuel.
- Hvis det drejer sig om en mand, der er meget usoigneret, kan en del af hans aktivering være, at han jævnligt skal i bad. Målet er at få styr og struktur på hverdagen, forklarer Hans Rasmussen.
Senere skal de godt 80 aktiverede i projektet have flere tilbud, for eksempel om deltagelse i et kommunalt beskæftigelsesprojekt.
- Vi har sat os et ambitiøst mål om, at 40 procent skal ende med egenforsørgelse. De, det ikke lykkes at rokke, er i målgruppen for en førtidspension, siger Hans Rasmusssen fra Jobcentret.
Men medlem af det lokale beskæftigelsesråd, Lise Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund, kalder projektet ”en pengemaskine af værste skuffe”.
- Hvis refusions-tænkningen går forrest, så har vi et problem med arbejdsmarkedspolitikken. Og det er dette her et eksempel på, siger Lise Petersen.
- At finde på sådan noget afslører en total mangel på viden om, hvad der skal til for at hjælpe den type mennesker. Det vil aldrig kunne føre til selvforsørgelse eller beskæftigelse, mener hun.
Styrelse smækker kassen i
Arbejdsmarkedsstyrelsen har støttet projektet i Slagelse med 1,4 millioner kroner. Alligevel har styrelsen netop meddelt alle jobcentre, at hjemmeaktivering ikke kan regnes som ”opkvalificering og vejledning”. Det forudsætter nemlig, at der kan føres kontrol med, at den ledige møder og er aktiv i tilbuddet. Derfor kan der ikke ydes refusion for kontanthjælpen.
Men det sidste ord er ikke sagt i den sag.
- Det her er primært et forsøg på at få folk i arbejde. Refusionen er ikke målet, men midlet til, at det kan lade sig gøre. Vores eksterne revision mener, vi er berettiget til refusion, og vi er i gang med at undersøge, om projektet kan sikres, påpeger Hans Rasmussen fra Jobcenter Slagelse.