Guide til efterårsferiens bedste kamera
Når feriens oplevelser skal fanges i billeder, er det vigtigt, at kameraet er nemt at bruge, let at have med, og at prisen er den rigtige. Find kameraet, der passer til dig.
Vælg et kamera, der passer til dine behov. Overvej for eksempel om du foretrækker et lille kamera, der er nemt at tage med, eller et større kamera, der kræver en separat taske. (Foto: Colourbox) Før du bruger penge på et nyt kamera, skal du først gøre dig klart, hvilke behov du har. Og det vigtigste er at finde frem til, hvor meget du kan og vil ofre på det nye kamera.
- Det er prisen, der bestemmer, hvor meget kamera, du får. Desuden betyder størrelsen også meget. Så du skal beslutte dig for, om du vil have et lille smart lommekamera eller et større, måske med egen taske, siger Kristoffer Engbo.
Han er redaktionschef på magasinet Digital Foto, som hver måned anmelder og tester digitale kameraer. Derfor har vi bedt ham om at give gode råd til køb af kamera, samtidig med at han giver fire konkrete bud på gode kameraer i prisklassen fra 1.000 kroner og op til 3.000 kroner.
Stort eller lille
- De store og de små kameraer er lige lette at håndtere. De store har blot flere muligheder. Men hvis det er vigtigt at være klar og hurtig på aftrækkeren i ferien, så er det dejligt med et lille, der lige kan puttes i lommen, siger Kristoffer Engbo.
Men har du store hænder, skal du være opmærksom på, at knapperne kan sidde så tæt på et lille kamera, at de kan være svære at ramme.
Gå efter en ordentlig vidvinkel
Nu om dage behøver du ikke tænke på pixel, de fleste kameraer har rigeligt af dem. Derimod er det rart med en kraftig zoom. Og det husker de fleste. Men de overser til gengæld, at det er mindst ligeså vigtigt med en kraftig vidvinkel.
For det betyder, at du kan have flere mennesker, mere natur og større bygninger på dine billeder. Der er stor forskel på at have et kamera med 35 mm eller 24 mm vidvinkel, hvor du kan have mest med på billedet med de 24 mm.
- Når du er inde i forretningen for at afprøve kameraet, skal du også tjekke reaktionstiden. For det er skuffende, når man vil tage et sjovt billede af børnene, at den sjove situation for længst er forbi, når billedet er taget. Det er en af de vigtige grund til at vælge et kamera med spejlrefleks, siger Kristoffer Engbo.
Fire gode bud på gode, billige kameraer
Panasonic Lumix DMC-TZ10
Pris: Ca. 2.800 kroner.
Et rigtigt rejsekamera, der ud over 12 x zoom har indbygget gps, der automatisk registrerer, hvor hvert enkelt billede er taget. Efterfølgende kan du se billedernes position på et kort på computeren.
TZ10 har endda en indbygget database med over en halv million steder og seværdigheder, så du på lcd-skærmen kan se, hvad du står over for.
Samsung PL100
Pris: Ca. 1.000 kroner.
Du skal ikke regne med topkvalitet, når du ikke betaler mere end omkring 1.000 kroner for et kamera. Men vælger du et kendt mærke, får du langt bedre billeder end med f.eks. en mobiltelefon.
Og der er masser af smarte funktioner. Dette kamera har en ekstra skærm på forsiden, så det er nemt at tage selvportrætter.
Skærmen kan også vise f.eks. en klovn, for at få børn til at smile. Her er ansigtsgenkendelse, så kameraet stiller skarpt på personer. 12,2 mio. pixels og 3 x zoom.
Casio Exilim EX-FH100
Pris: Ca. 2.200 kroner.
Her får du 10 x zoom med en kraftig vidvinkel, så du kan få meget med på billederne. Det er en fordel ved indendørs- og landskabsfotos.
Kameraet har 10,1 mio. pixels og kan tage hele 40 billeder i sekundet, så du kan fange enhver bevægelse. Kan også optage video i HD-kvalitet.
Her får du rigtig meget kamera for pengene.
Canon EOS 1000D
Pris: 3.000 kroner.
Skal billedkvaliteten være i top, bør du vælge spejlrefleks. Billedsensoren er fysisk meget større end i kompaktkameraer, og det betyder flere detaljer og færre korn.
Desuden kan kameraet lave f.eks. portrætter med uskarp baggrund, og kameratypen reagerer i stort set samme øjeblik, som du trykker udløserknappen ned.
Prisen er kommet rigtig langt ned, så dette Canon-kamera med objektiv fås for under 3000 kroner.