Bedre arbejdsmiljø lig med flere ansatte

Et godt arbejdsmiljø er afgørende for fremtidens ældrepleje. Det viser en ny og omfattende undersøgelse fra Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der i dag blev præsenteret i Beskæftigelsesministeriet. Med ved præsentationen var både beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Social- og Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

Forskningscenteret for Arbejdsmiljø har spurgt 10.000 ansatte i ældreplejen samt mere end 5.000 nyuddannede social- og sundhedsassistenter.
Ældreplejen har et højt sygefravær på grund af psykisk og fysisk nedslidning - og derfor er der store problemer med at fastholde de ansatte på området og med at tiltrække nye medarbejdere. Hvis medarbejderne skal fastholdes og nye trækkes til, så skal arbejdsmiljøet forbedres væsentligt.
- For at fastholde de ansatte er den vigtigste faktor, at de ansatte i ældreplejen føler et engagement. Undersøgelsen viser, at engagement er dobbelt så vigtigt som udvikling, mindre mobning og mindre fysisk anstrengelse. Til vores overraskelse viser undersøgelsen også, at et højt arbejdstempo ikke har nogen særlig stor betydning for fastholdelsen af de ansatte, siger Palle Ørbæk, direktør i Forskningscenter for Arbejdsmiljø, til NET-Redaktionen.
Han peger på udvikling af ledelsesmetoder i ældreplejen og øget indflydelse i planlægningen af eget arbejde som et vigtigt omdrejningspunkt for at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne, og dermed fastholde dem i beskæftigelse indenfor plejesektoren.
Social- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen er enig i behovet for mere lederuddannelse ud over det kommunerne tilbyder, og der kan hendes ministerium hjælpe. Samtidig opfordrer hun alle medarbejdere i ældreplejen til at søge økonomisk hjælp i en særlig pulje med midler til at afprøve de ansattes egne forslag til at forbedre arbejdsmiljøet i ældreplejen.
I 2015 vil der være 200.000 flere ældre over 65 år sammenlignet med 2005. Samtidig går omkring hver fjerde offentligt ansatte på pension i løbet af de næste 10 år. Det giver ældreplejen et meget stort problem med manglende arbejdskraft.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen forsikrer, at udfordringen med at løse problemet med den manglende arbejdskraft og det dårlige arbejdsmiljø har politisk topprioritet. Han betegner den nuværende situation som en tikkende bombe.
- Arbejdsmiljøet skal forbedres for at undgå den store personaleomsætning, og samtidig skal vi rekruttere nye medarbejdere. Der skal gøres noget for ledelsesudvikling, for efteruddannelse af de ansatte og så skal vi gøre noget ved det dårlige ry ældreplejen har for at nedslide de ansatte, siger han til NET-Redaktionen.
Forskningscenter for Arbejdsmiljø's undersøgelse viser, at medarbejdere med indvandrerbaggrund generelt er mere tilfredse med at være ansat i ældreplejen - og det er et resultat, som beskæftigelsesministeren har bidt mærke i.
- Vi har 100.000 indvandrere, der står udenfor arbejdsmarkedet, og kunne vi få en del af dem til at interessere sig for området, ville vi være godt hjulpet, mener Claus Hjort Frederiksen.
Undersøgelsen og de tilhørende 12 delrapporter om arbejdsmiljøet i ældreplejen har allerede resulteret i en række forsøgsprojekter landet over.
Alle rapporter kan læses og downloades på http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/