Fagbevægelsen tager ansvar i kamp mod aids
Kampen mod hiv og aids er sat på dagsordenen hos fagbevægelsen mange steder i verden - men antallet af døde og smittede stiger fortsat viser status i anledning af den internationale AIDS-dag 1. december
Der er sådan set to muligheder: Det kæmpestore skilt er fra Mozambique og anbefaler, at man vælger livet. Fagbevægelsen mener, der er et enormt gab mellem hvad regeringer verden over lover og hvad der rent faktisk gøres for oplysning og beskyttelse mod spredning af hiv og aids samt for behandling af sygdommen.
Fremskridtene er for få og for langsomme i kampen mod en sygdom, der nu ikke længere burde være en dødsdom. Hiv kan behandles. Alligevel dør 2,9 millioner personer af aids i år.
4,3 millioner har pådraget sig smitten i år. Og det samlede antal mennesker, der lever med hiv-virus er 39,5 millioner. Tallene er opgjort af FN i anledning af den internatonale aids-dag 1. december.
Langt de fleste døde og smittede er arbejdere på grund af manglende information og uddannelse samt ikke mindst på grund af manglende muligheder for at kunne betale for nødvendig behandling. Derfor er sygdommen et emne for fagbevægelsen og arbejdspladser, siger den internationale fagbevægelse.
- Fagforeninger kan og skal svare igen, holde regeringerne fast på deres ansvar for menneskerettigheder samt tage ansvar ved gennem aftaler med arbejdsgivere at sikre uddannelse, prævention og beskyttelse mod diskrimination, lyder det således fra IUF, den internationale sammenslutning af fagforbund for landarbejdere, fødevarearbejdere og ansatte inden for hotel- og restaurationsbranchen.
Fagforeningerne kan imidlertid kunne spille deres rolle fuldt ud dér, hvor arbejdernes ret til at organisere sig og forhandle kollektivt med arbejdsgivere bliver respekteret.
"Rettigheder kan ikke gradbøjes. Spredningen af hiv og aids viser, hvor tæt forbundet retten til liv, sundhed og frihed til at vælge forening er", hedder det i en udtalelse fra IUF i anledning af aids-dagen.
Tilsvarende budskaber kommer fra andre internationale sammenslutninger af fagforbund.
Den løse sammenslutning af alverdens fagforbund og fagsekretariater Global Unions er tilknyttet den internationale organisation World Aids Campaign, der arbejder under sloganet "Stop AIDS. Keep the Promise". Organisationerne har sat et mål om fri adgang til behandling i 2010.
Aids-politik på arbejdspladser
Det er bestemt ikke ord det hele. Dagsordenen er mange steder omsat til handling gennem seminarer, offentlige arrangementer, uddannelse af tillidsfolk samt ikke mindst aftaler med arbejdsgivere om oplysning, test og støtte. Mange arbejdspladser har på baggrund af aftaler med fagforbund indført aids-politik og -programmer baseret på FN's arbejdsorganisation ILO's code of conduct.
Det internationale transportarbejderforbund ITF opfordrer transportfagforeninger verden over til at benytte aids-dagen til at sætte særlig fokus på transportarbejdernes særlige sårbarhed i forbindelse med sygdommen. Transportarbejdere er, vurderer ITF, særligt udsatte for at blive smittet og selv smitte videre på grund af arbejdets særlige betingelser med lange perioder langt hjemmefra.
Værst i det sydlige Afrika
Også andre af de internationale sammenslutninger af fagforbund opfordrer de nationale forbund og fagforeninger til bruge aids-dagen.
Opfordringerne er naturligvis særligt massive i de dele af verden, hvor sygdommen er værst. Det gælder ikke mindst i det sydlige Afrika, hvorhen to tredjedele af samtlige hiv-smittede bor og hvor der alene i år er kommet 2,8 millioner nye tilfælde af smittede børn og voksne.
Den hastigste spredning sker imidlertid i Østeuropa og i Østasien.