DF-møde/Pia K: Lang vej til eksklusivforlig
Selv om beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) skulle fastholde sin hensigt om at fremsætte sit forslag om forbud mod eksklusivbestemmelser på arbejdsmarkedet senere på efteråret, kan regeringen tidligst til næste sommer få en afklaring i forhold til dansk Folkeparti.
Det sagde Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, efter afslutningen af et årsmøde i Vejle, hvor flere delegerede stillede sig uforstående i forhold til, at Dansk Folkeparti nu ikke vil støtte et forslag, som partiet tidligere selv har stillet.
- Jeg forstår udmærket godt, at nogle delegerede siger, hvad er det her for noget. Vi har et længerevarende arbejde for os både i forhold til debat med vælgerne og med vore medlemmer. Men det er et problem, som folketingsgruppens formand, Kristian Thulesen Dahl, har taget op flere gange under mødet, og som de delegerede godt forstår, når man taler med dem om det, sagde Pia Kjærsgaard.
Under søndagens erhvervspolitiske debat blev spørgsmålet rejst igen, og Kristian Thulesen Dahls svar var:
- Vi har sagt til regeringen, at det kan kke nytte noget, at de afskaffer eksklusivaftalerne sammen med os og lukker op for tilstrømningen fra Østeuropa sammen med Socialdemokratiet. Det må vente, til de danske lønmodtagere er stærke nok til at stå imod presset, sagde gruppeformanden.
- Det er jo en ny situation, vi aldrig har skullet tage stilling til før. Vores arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Bent Bøgsted er helt på det rene med det og har sagt, det må være rimeligt at høre arbejdsmarkedets parter, så der er lang vej for det her forslag. Dette er jo ingen lille sag. Ikke en gang, hvis vi havde løst problemet med østlandene, havde det været en lille sag. Det er noget, der berører mange, sagde Pia Kjærsgaard efter mødet.
For at problemet skal løses kræver hun en eller anden form for overgangsordning, så den billige arbejdskraft ikke får adgang fra den første dag af udvidelsen.
- Og så skal der være mere opmærksomhed om problemets omfang. Det undrer os, at regeringen ser så letfærdigt på det, men det skyldes måske formandskabet. Og det er jo snart overstået, sagde Pia Kjærsgaard.
Hun roste i øvrigt beskæftigelsesministeren for hans håndtering af forhandlingerne om arbejdsmarkedsreformen, der endte med et bredt forlig, som alle partier kunne være tilfredse med.
- Noget helt andet er forhandlingerne om et folkeskoleforlig, der trækker ud. Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) har tilsyneladende fået besked om, at det også skal være et bredt forlig. Men det skal jo ikke være den radikale Marianne Jelved, der skriver lovteksten. Vi må fortælle de radikale, at der er et flertal uden om de radikale, der mener noget helt andet, appellerede Pia Kjærsgaard.
Med hensyn til sagen om finansminister Thor Pedersen (V) og han problemer med bopælspligten, så kaldte hun ministerens håndtering af sagen torskedum, og hun bebrejdede finansministeren, at han havde skubbet sin pressechef foran sig – noget hun aldrig selv vil finde på.
- Det er ikke en sag, jeg vil undervurdere. Men det er regeringens egen sag, og Thor Pedersens personlige problem, hvordan den skal løses, sagde Pia Kjærsgaard efter partiets årsmøde i Vejle.
*****