Kæmperegning til store kommuner
København og andre store kommuner vil ikke acceptere ekstra-udgifter for jobcenter-opgaver. - Vi får et økonomisk smæk, som vi ikke kan acceptere, siger Københavns beskæftigelsesborgmester.
København og andre store kommuner vil ikke acceptere ekstra-udgifter for jobcenter-opgaver. Flere kommuner vil ikke stiltiende acceptere en ekstra-regning fra staten, når de overtager beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige, og senere også finansieringen af dagpenge.
Planen er, at kommunerne skal have økonomisk kompensation via bloktilskuddet, men belønnes for at få ledige i arbejde - og omvendt. Et flertal af borgmestrene frygter, at kompensationen ikke vil være tilstrækkelig og retfærdig. Det viser en rundspørge, som Nyhedsbrevet 3F har lavet.
En af de kommuner, der slår sig i tøjret, er Københavns kommune.
- Selv ifølge de mest optimistiske skøn, vil vi i København få et smæk, som følge af det her, på mindst 150 millioner kroner. Det er helt urimeligt, og det vil vi ikke acceptere, siger Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard (A).
København har særlige forhold, eksempelvis mange ledige akademikere, og en høj andel af ledige.
- Vi må have en ordning, der kompenserer kommunerne krone for krone, pointerer Jakob Hougaard, der har kontakt med andre store kommuner om sagen.
- Som minimum skal vi protestere og fortælle, hvor regningen kommer fra, den dag borgerne kommer til at betale prisen, siger han.
Har ikke ekstra penge
Også Næstveds borgmester Henning Jensen (A), er stærkt kritisk.
- Vi får en stor del af ansvaret for nogle udgifter, som vi ikke har kontrol over. Her i Næstved er eksempelvis vores byggesektor ramt af ledighed, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke skaffe job til dem, siger Henning Jensen.
Han mener, at vilkårene bliver ulige. Kommuner med vækst kan tjene på ordningen - andre bliver tabere.
- Jeg har ikke de ekstra penge, som det her risikerer at koste, uden at det kommer til at ramme andre områder i kommer, siger borgmesteren.